Arhiva

Novi šef u Kanberi

Ivana Janković | 20. septembar 2023 | 01:00
Novi šef u Kanberi


Znam da su laburisti u celoj zemlji noćas tužni. Kao vaš vođa, prihvatam to kao što mi dužnost nalaže. Tim rečima se od premijerskog mesta prošlog vikenda oprostio Kevin Rad, vođa australijskih laburista. Novi premijer je Toni Ebot, lider Liberalne partije i predvodnik izborne liberalno-nacionalne koalicije. On je na upravo završenim izborima uspeo da prekine šest godina dugu vladavinu laburista i vrati na vlast partiju koja je u više navrata davala premijera; samo DŽon Hauard, Ebotov mentor, bio je na čelu vlade punih jedanaest godina.

Australija je uspela da najvećim delom izbegne ekonomske nevolje koje su zadesile Zapad izbijanjem svetske ekonomske krize; nezaposlenost nije prešla 5,7 odsto, a privreda beleži tek blago usporavanje, ali laburisti nisu uspeli da obuzdaju rast javnog duga, pad vrednosti nacionalne valute i porast životnih troškova. Uz to je problem ilegalnih imigranata narastao toliko da vlada više nije znala kako bi se nosila sa sve većim brojem neželjenih pridošlica koji brodovima stižu iz azijskih zemalja.

Posebno je za laburiste bila pogubna permanentna unutrašnja partijska borba, koja je dovela i do toga da u junu dođe do smene DŽulije Gilard, prve žene na mestu australijskog premijera, koja je prethodno i sama na isti takav način, unutarpartijskim prevratom, zauzela Radovo mesto. Rad se tako vratio na čelo vlade taman za početak predizborne kampanje. Kao što su ankete i predviđale, bez izgleda da stranku spasi izbornog poraza.

I tako je Ebot postao 28. australijski premijer. U njegovoj biografiji piše da je diplomirao pravo u Sidneju, a zatim dve godine proveo u Oksfordu gde je studirao politiku i filozofiju. Kratko se spremao za katoličkog sveštenika, ali je potom ipak odustao i počeo da radi kao novinar. Bio je savetnik Liberalne partije pre nego što je 1994. ušao u politiku. U dva navrata bio je član Hauardovih vlada, kao ministar rada 1998. i ministar zdravlja 2003; lider liberala postao je 2010.

U ovogodišnjoj kampanji je imao više gafova, poput onog kada je, želeći da pošalje poruku neopredeljenim biračima, izjavio da ako ne znate za koga da glasate - ja sam čovek koji ima ćerke koje ne izgledaju loše. Jednu od kandidatkinja njegove partije biračima je između ostalog preporučio i kao seksepilnu, dok je homoseksualne brakove nazvao trenutnom modom. U svom nonšalantnom stilu je, u jednoj od predizbornih debata, dok je Rad govorio, dobacio: Da li ovaj momak ikada ućuti?

I pored te sklonosti da mu jezik bude brži od pameti, Ebot je ipak očekivani pobednik ovih izbora, koji obećava da će se odmah baciti na posao. Pre svega tu je rešavanje problema nepopularnog poreza na emisiju štetnih gasova, koji je prošlog leta uvela vlada Gilardove i koji je razljutio mnoge glasače jer su njegove efekte i te kako osetili na računima. Ebot je sada najavio da će izmena tog zakona biti jedan od prioriteta, i da će se problem rešavati programom subvencija za smanjenje emisija u industriji.
Što se imigrantske politike tiče, najavljeno je da će se za zaustavljanje brodova kojima stižu u Australiju angažovati mornarica, dok će oni koji dobiju status izbeglica imati tek privremene vize.

Ebot je u predizbornoj kampanji obećao i znatno veće povlastice za porodilje. Prema sadašnjem zakonu, izglasanom u vreme Gilardove, one mogu da računaju na 18 nedelja plaćenog odsustva, tokom koga im se isplaćuje naknada u visini minimalne zarade, što na godišnjem nivou iznosi najviše 11.200 australijskih dolara. Novi premijer je pred izbore predstavio svoju šemu, koja bi se primenjivala od 2015. i predviđa do 26 nedelja odsustva, tokom kojih bi porodilje primale punu platu sve do iznosa od 150.000 dolara na godišnjem nivou, dakle maksimalno 75.000 dolara. Solidan napredak za političara koji je svojevremeno, dok je bio ministar u Hauardovom kabinetu, izjavio kako plaćeno porodiljsko odsustvo može da bude odobreno samo preko ove vlade mrtve.