Arhiva

Suncokret

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Suncokret


Iako sam, naravno, za to da se naši seljaci sporazumeju sa uljarima oko cene semena, ova moja kolumna će biti aktuelnija ako se oni još ne sporazumeju. A spore se ili su se sporili da li će kilogram suncokreta uljari otkupljivati za 250 ili 350 dinara. Vlast se u početku branila da ona nije adresa kojoj treba da se obraćaju proizvođači sa zahtevom da seljake nagovore da prekinu blokade puteva jer se cena suncokreta formira na slobodnom tržištu. Ali je ipak bila spremna da organizuje sastanak između dve zainteresovane strane.

Suncokret (na latinskom Helianthus helius sunce anthus cvet) pripada porodici glavočika, jedna je od glavnih uljarica. Naziv je dobio po velikom žutom cvetu po pravilu okrenutom suncu. Suncokret je omiljeni motiv francuskih impresionista i postimpresionista. Najpoznatija su nekolika Van Gogova ulja iz 1889. godine, na kojima je prikazan suncokret u svoj njegovoj raskoši. Zato što suncokret tokom dana prati sunce na nebu narod ga smatra simbolom lojalnosti.
Suncokret se javlja i kao motiv pesnika. Jednu od najlepših pesama o cvetu kojim se ovaj napis bavi, napisao je Jovan Dučić, koja nadahnuto počinje:

U tužnom oku suncokreta
Što nemo prati beba bludnje,
Tu su sve žuči ovog sveta,
Sva nespokojstva i sve žudnje.
A završava u moćnom duru:
Pomreće noćas širom vrti,
Drvoredi sjajnih suncokreta,
Ali će biti u toj smrti
Sva žarka sunca ovog sveta.