Arhiva

Antiglobalizam za decu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Bajka o češlju i violini, lutkarska predstava ili dramče, kako stoji u podnaslovu, premijerno je izvedena u pozorištu “Pinokio”. Posebno je zanimljivo to što je ova bajka prvi dečji komad našeg velikog dramskog pisca Siniše Kovačevića. U izjavi za NIN, Kovačević kaže da su za njegov izlet u pozorište za decu krivi ćerka, prijatelj i komšija.

- Četiri godine, od treće do sedme godine moje ćerke, pasionirano sam pratio sve “Pinokijeve” predstave. I kada me je moj prijatelj Igor Bojović pozvao da napišem komad za ovo pozorište, to nisam mogao da odbijem. Uz to, pozorište “Pinokio” se nalazi u neposrednoj blizini moga stana a i komšiju je teško odbiti. Pisanju ove bajke sam, shodno tome, prišao vrlo ozbiljno i ambiciozno.

Bajka o češlju i violini, ljubavna priča sa hepiendom, imaće i elemenata koji nisu karakteristični za dela koja se obraćaju deci.

- Ja spadam u one retke Srbe koji ne gledaju oduševljeno ka Evropi i koji su antiglobalisti. I smatram da deca treba da se vaspitavaju na etičkim postulatima, koji podrazumevaju antiglobalizam. I toga ima u ovoj bajci.