Arhiva

Šta žele studenti

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Marketinška radionica Udruženja studenata Ekonomskog fakulteta istraživala je među studentima Beogradskog univerziteta njihovo mišljenje i odnos prema institucijama, državnim problemima, predsedničkim izborima i politici.

Od 31. maja do 3. juna, od skoro 1 300 studenata svih fakulteta tek se 12 procenata izjasnilo da su zainteresovani za politička zbivanja. “Paradoksalno je da je većini ispitanika bilo veoma važno ko će pobediti na predsedničkim izborima, a da su pri tom u tolikom broju nezainteresovani i opredeljuju se da ne glasaju”, kaže član ove radionice Ana Marija Vojinović.

- Razlozi nezainteresovanosti za politiku bili su mnoga razočarenja, ili to što im se nijedna opcija ne dopada. Od onih koji bi glasali, 31 posto opredelio se za Tadića, šest posto za Maršićanina i Nikolića, a tri za Karića. S tim što polovina vidi Tadića povoljnim, a Nikolića nepovoljnim za predsednika. Političku situaciju tek jedan odsto vidi kao dobru, a ekonomsku gotovo niko. Zato više od pola ispitanika kaže da su i jedna i druga situacija teško podnošljive i smatraju da zemlja ide u lošem pravcu.

U opstanak državne zajednice veruje čak polovina, a u pravedan rad sudstva, recimo, tek četiri odsto. Interesantno je da su ocenama od jedan do pet od svih institucija, uključujući vladu, policiju, zakonodavnu, sudsku vlast i druge, najvišom ocenom - dvojkom ocenjeni školstvo i zdravstvo za koje smo svi svedoci u koliko su lošem stanju. Većina studenata bi i dalje odlazila iz zemlje kada bi imala priliku i to, uglavnom, u zemlje Evropske unije, ali su po pitanju ulaska Srbije u Uniju vrlo pesimistični.

Ana Marija kaže i da su životni uzori beogradskih studenata pre svih Vlade Divac, Zoran Đinđić i - verovali ili ne - Svetlana Ražnatović.