Arhiva

Skup komentara

Boban Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00
Skup komentara


Predstave o kojima je reč (Grad demona, Sam đavo i Pasport Evropa) nastajale su sukcesivno na osnovu istraživanja i dokumentarnog materijala, da bi se na najprirodniji način povezale u organsku trilogiju koja pokriva širok dijapazon tema, od svekolikih, naših nacionalizama i života u multikulturalnoj Subotici, preko nacionalnog identiteta vojvođanskih Mađara i njihovih komplikovanih odnosa prema Mađarskoj, pa sve do traganja za suštinom evropskog identiteta i odnosom malih nacija prema njemu.

Svaku predstavu čini niz tematski povezanih slika koje na oštar, artikulisan i često vrlo duhovit način komentarišu nacionalne stereotipe i opšta mesta naše svakodnevice. Ipak, i pored sve svoje visprenosti i tačnosti, vizuelne snage i iskustvenog utemeljenja, taj skup komentara od kojih se svaka pojedinačna predstava sastoji, nedovoljno često doseže dubinu prave analize, te se prečesto svodi na dosetku čije odgonetanje predstavlja i njenu poentu.

To se posebno vidi kada se središnji, najbolji deo trilogije uporedi sa ostale dve predstave. Dok nam Grad demona i Pasport Evropa u najboljem slučaju mame osmehe i saučesničko klimanje glavom, predstava Sam đavo uspeva da nam približi svu kompleksnost problema na jedan nov i lucidan način, dajući nam retku priliku da sagledamo njegovu dubinu i složenost.

Naravno, sve izrečene primedbe treba prihvatiti tek uslovno jer u kontekstu domaće pozorišne scene Urbanov teatar po svojim formalnim dometima, svom angažmanu i posvećenosti jednostavno predstavlja kategoriju za sebe. Zato ovo gostovanje i jeste jedan od događaja sezone.