Arhiva

Selfi

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Selfi


Pogotovu što je uveliko poznata našoj javnosti i medijima. Selfi je autoportret snimljen fotografskim aparatom uperenim ka sebi iz ispružene ruke snimatelja ili u ogledalu.

Selfi je engleska reč australijskog porekla koja se piše u originalu selfie. Vredni lingvisti su ustanovili da je reč selfie prvi upotrebio još 1839. godine izvesni Robert Kornelijus, stanovnik tog dalekog kontinenta. Ali u široku upotrebu reč je ušla tek minule prve decenije 21. veka.
Potiče od engleske imenice tevtonskog porekla self, koja znači sopstveno biće, a koja je prefiks mnogih reči poput self-control, self-esteem, self-interest itd. Nastala je skraćivanjem reči myself. Reč self-help skovao je engleski filozof i istoričar Tomas Karlajl 1860. godine. Izraz self-made man izmišljen je takođe u 19. veku.

Sinonim osobe zaljubljenu u samog sebe u helenskom mitu je Narcis. Šta su uravnoteženi Grci mislili o samozaljubljenosti govori i sudbina Narcisa, koji je, kako opisuje mit, pokušao da poljubi svoj odraz u vodi, nagnuo se, pao u vodu i udavio se. U beletristici najpoznatiji narcis je Dorijan Grej Oskara Vajlda, koji je u poznatom romanu ljubio sopstvene usne na naslikanom portretu.

Kao u mnogim oblastima tako i u ovoj ima zloupotreba. Parovi u zanosu svoje strasti često jedno drugom šalju erotične selfije. A kada se veza rasturi, neretko ti provokativni fotografski autosnimci služe razočaranom bivšem partneru ili partnerki kao sredstvo podsmeha, zavitlavanja, pa i nedoličnih ucena.