Arhiva

eBay za narkotike

Vesna Knežević Ćosić | 20. septembar 2023 | 01:00
eBay za narkotike


Ako standardno pretraživanje interneta uporedimo sa prevlačenjem mreže preko okeana, onda za Deep Web, skriveni i najčešće mračni internet unutar interneta, treba specijalna podmornica. Zato što Duboki internet nije dostupan putem Gugla, jer je većina informacija pokopana duboko dole na dinamički generisanim stranama, a sadržaj je i do 2.000 puta veći od površinskog veba. Upravo tu, u dubinama interneta, cveta ozbiljan onlajn market narkotika, koga bi svi da se dočepaju, od ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, do američkog Federalnog biroa za istrage.

Janukovič se, naime, proslavio još pre nekoliko godina kada je spektakularno banuo na ministarski sastanak s torbom punom kokaina i marihuane, kupljenim preko interneta, napavši policiju za nerad i korupciju, a vladu za inerciju. Onda ga je njega bivša premijerka i suparnica Julija Timošenko optužila za švercovanje droge, izjavivši da je Janukovič kupio kokain, što je 10 godina zatvora za rasturanje narkotika. Zatim se ceo cirkus završio spaljivanjem sadržaja torbe u dvorištu zgrade ukrajinskog predsedništva. Četiri godine kasnije, krajem 2013, FBI je pogasio ceo veb-sajt Silk Road, pravi eBay za narkotike i najčuveniju onlajn platformu za hiljade dilera drogom, koja je u trenutku rušenja imala promet od 1,2 milijarde dolara u bitkoinima. Međutim, iako je zloglasni sajt blokiran, a vlasnik Ros Ulbriht (29), poznat i kao Strašni pirat Roberts uhapšen, žilavi onlajn trgovci drogom, plus dileri oružjem, municijom, hakerskim alatima i ukradenim kreditnim karticama, odmah su prhnuli na druga dva veb mesta iste namene, Black Market Reloaded i Sheep Market Place.

Nije trebalo dugo pa da vaskrsne i novi Silk Road 2.0, ali su se bar tri grupacije dilera na mrtvo ime i prezime posvađale oko nasleđa. Rimejk starog Puta svile, kome se zbog zaštite identiteta i lokacija moglo prići samo preko Tor mreže, a sva plaćanja išla u bitkoinima, navodno su napravili pouzdani administratori i prodavci sa starog sajta, rešeni da ponovo okupe razbucanu zajednicu. Uprkos tome što je registracija zatvorena za nove članove, rekonstruisani sajt Put svile 2.0 ruši se od navale korisnika, iako se na Tviteru razglaba da je novi portal zapravo mamac i prevara. Oni koji negiraju da je reč o klopci, s razlogom tvrde da za FBI predstoji nova igra mačke i miša.

Jer, taman što je blokiran i dvojnički Black Market Reloaded sajt, rascvetala se još jedna kopija Puta svile po imenu Utopija, sa serverima u Bohumu i Diseldorfu. Ovaj sajt, takođe specijalizovan za narkotike i oružje, pogasila je prošle nedelje holandska policija u saradnji sa nemačkom, te trgovce pohapsila. A i optužnica protiv Rosa Ulbrihta je proširena, pa se sada tereti i za pranje novca. Preti mu doživotna kazna zatvora, zbog učešća u kontinuiranom zločinačkom poduhvatu, ali datum suđenja još nije zakazan. Ulbrihtov advokat kaže da njegov klijent, inače uhapšen pre četiri meseca u gradskoj biblioteci San Franciska, neće da prizna krivicu ni po jednoj tački optužnice.

Da stvar bude još gora, eksperti sa Vajcmanovog instituta u Izraelu su otkrili finansijsku vezu između vlasnika sajta Silk Road i tajanstvenog tvorca bitkoina, digitalne valute dizajnirane da zaštiti identitet i lokaciju korisnika, koja se koristila za kupovinu na Putu svile. Prve uplate na račun narko-sajta krenule su kada je počela da funkcioniše mreža bitkoina i dok se Ros Ulbriht bogatio od provizija, sumnja da su prvi računi pripadali osobi ili grupi koja se predstavlja kao Satoši Nakamoto i tvorac je bitkoina, postoji ali nije dokazana.

Tviterov detektor laži

Sistem koji će na Tviteru da procenjuje istinitost svega što se objavljuje nazvan je po grčkoj boginji Pheme (Fama), krilatoj pernatoj nemani koja je imala onoliko jezika, očiju i ušiju koliko je imala pera i služila se glasinama i obmanama. Svrha Tviterovog detektora laži je sprečavanje širenja zlonamernih glasina i neistinitih informacija, pa će svi tvitovi prolaziti kroz ovaj filter.

FB kupio WhatsApp

Fejsbuk je kupio WhatsApp aplikaciju za instant poruke i platio je 19 milijardi dolara, zbog 450 miliona WhatsApp korisnika, od kojih je 315 miliona aktivno na dnevnoj bazi. Pored toga, servis je posebno popularan na tržištima u razvoju, kao što su Indija, Brazil, Meksiko, Nigerija i Južna Afrika, a Mark Zakerberg veruje i da će WhatsApp vrlo brzo da dobaci do milijardu aktivnih korisnika.