Arhiva

Vunovlačarenje baba LJubane

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Dragi, nesrećni LJubo Kljakiću,

Hteli smo da ti skratimo tvoje dugo isprazno pismo, hteli smo da te spasimo od samog sebe, ali odustali smo. Jer, opet bi ispalo da smo te cenzurisali, da smo cenzurisali tvoje jalovo vunovlačarenje, zaludna baba LJubano.

Nisi bio u Novom Sadu kad je trebalo, ali ti i dalje hoćeš, po svaku cenu, da nam objasniš šta je bilo na novosadskom Međunarodnom simpozijumu o neolitskom sistemu simbola jugoistočne Evrope. Hoćeš javnosti da kažeš više pošto se, je l’ da, “sa NIN-om zna sve manje”. Ređaš imena učesnika simpozijuma. I šta si postigao? Obavestio si javnost? Što nisi došao u Novi Sad da ih čuješ šta pričaju? Što nisi došao da čuješ “tvoju” DŽoanu Marler iz fantomskog Instituta za arheologiju (Kalifornija, SAD!?), koja je bila suorganizator simpozijuma? Ta tvoja “veštica” koja predaje po kalifornijskim srednjim školama ples i sponzoriše lezbijske simpozijume po Bugarskoj, dala je sebi za pravo da se zalaže za brisanje i samog imena “vinčanskog pisma”. Što je to drugo nego zavera protiv našeg arheološkog istorijskog drevnog nasleđa?

Prekorevaš me za kafanisanje. Pa u kafanama se zavere često i sklapaju, a i otkrivaju. U kafanama ne sede samo novinari već i uvaženi svetski naučnici, pa i arheolozi svetskog glasa čije ime i ti, brate LJubo, sa uvažavanjem izgovaraš. Samo babe ne sede po kafanama, već po kućama i vunovlačare, poput tebe, moja baba LJubano. Zato je tvoj bapski, vunovlačarski učinak u ovoj polemici “mizeran” ili, srpski rečeno, jadan.

Dragan Jovanović