Arhiva

Budite originalni - kupite original

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Budite originalni - kupite original

Poštovani g. ministre Nurkoviću, zameniče ministra Bjelica, uvaženi gosti, dame i gospodo,

Čast mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na Konferenciju o zaštiti prava intelektualne svojine koju organizuje Američka privredna komora u saradnji s Ministarstvom pravde Republike Srbije.

Pre svega, želim da Vam prenesem pozdrave i od našeg predsednika g. Danka Đunića, koji zbog hitnog puta nije mogao da bude prisutan danas.

Američka privredna komora u Srbiji i Crnoj Gori je organizacija koja promoviše saradnju i prijateljstvo između Srbije i Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država putem trgovine, investicija i ekonomskog razvoja. AmCham je posvećen zastupanju interesa privatnog sektora i stvaranju poslovnog okruženja koje pogoduje direktnim stranim ulaganjima. Većinu od 120 članova AmCham-a predstavljaju multinacionalne korporacije, kao i neke od vodećih domaćih kompanija. Naši članovi su do sada investirali preko milijardu dolara u lokalnu privredu i zapošljavaju više od 30 000 ljudi.

Prošle godine je u okviru naše Komore formiran Task Force za zaštitu prava intelektualne svojine. Ova grupa okuplja kompanije članice koje predstavljaju različite industrije (IT, farmaceutsku, duvansku, filmsku distribuciju, itd.), a koje imaju zajednički interes vezan za različite aspekte zaštite prava intelektualne svojine.

Zaštita prava intelektualne svojine podrazumeva zaštitu žigova, patenata, autorskih i srodnih prava, dizajna, oznaka geografskog porekla i topografija integrisanih kola. U savremenom svetu ta prava predstavljaju osnov ne samo tradicionalnih, “materijalnih” grana industrije, već i osnov sve značajnijih “nematerijalnih” u koje, recimo, spadaju filmovi, muzika ili softver.

Zaštita prava intelektualne svojine je od suštinskog značaja za sve kompanije čiji su proizvodi na bilo koji način podložni falsifikovanju. To je, po pravilu, prvo iskustvo koje jedna kompanija stiče na određenom tržištu. Ukoliko zaštita ovih prava nije adekvatno uređena, nijedna kompanija neće razmišljati o bilo kakvim značajnijim operacijama, a ponajmanje o ozbiljnim investicijama. Tek kad je kompanija sigurna da su njeni proizvodi zaštićeni od falsifikovanja na određenom tržištu, tretiraće ga kao uređeno i podobno za razvoj poslovanja i moguće investicije.

Zaštita prava intelektualne svojine nije samo interes domaćih i stranih kompanija. To je veoma jasan i, zahvaljujući razmerama, veliki državni interes. Trgovina proizvodima kojima se povređuju prava intelektualne svojine ne podleže plaćanju poreza, a to dalje dovodi do smanjenih javnih prihoda.

Najzad, pošto su po pravilu proizvedeni bez ikakvog nadzora, falsifikovani proizvodi predstavljaju značajan rizik za zdravlje i bezbednost potrošača. Ovaj argument je više nego jasan kod proizvoda kao što su lekovi, cigarete, prehrambeni proizvodi.

Problemi u ovoj oblasti proizlaze iz mnogih faktora - državna zajednica je još uvek u formiranju, postoje praznine u regulativi, pojedini propisi su zastareli, sudski sistem pokazuje niz slabosti, a nije bez značaja i opšte odsustvo svesti o prirodi i važnosti prava intelektualne svojine.

Američka privredna komora u SCG organizovala je ovu konferenciju želeći da doprinese:

1. Usvajanju odgovarajućih propisa na nivou državne zajednice, odnosno država članica, i njihovoj efikasnoj primeni;

2. Ustanovljavanju institucija za primenu zakona, a posebno Suda Srbije i Crne Gore koji mora otpočeti sa radom što pre, kako bi se izbegao trenutni vakuum, i odsustvo sudske zaštite čitavih sfera intelektualne svojine;

3. Obezbeđivanju ovlašćenja postojećim institucijama, posebno tržišnoj inspekciji i finansijskoj policiji, za primenu propisa za zaštitu prava intelektualne svojine;

4. Celovitom uređenju krivično-pravne zaštite i pooštravanju kaznene politike za povrede svih prava intelektualne svojine.

AmCham je spreman da pomogne ovom procesu savetima svojih članova koji proizlaze iz višegodišnjeg iskustva. Takođe smo spremni da pomognemo u obuci i opremanju svih relevantnih institucija. Na kraju, izuzetno smo zainteresovani da rešavanju ovog problema damo regionalni značaj i pomognemo zemljama zapadnog Balkana da sarađuju na zadatku od zajedničkog interesa - zaštiti prava intelektualne svojine.

Želim vam uspešan radni dan na konferenciji i nadam se da ćemo zajedničkim naporima u budućnosti uspeti da dođemo do nekih konkretnih rešenja u ovoj oblasti koja je od izuzetnog značaja za integraciju Srbije i Crne Gore u globalne tokove svetske ekonomije.