Arhiva

Legionarska bolest

DRAGAN JOVANOVIĆ | 20. septembar 2023 | 01:00
Legionarska bolest


Ulica Gročanska je na južnom Vračaru i nije ugrožena poplavom, ali sam, ipak, Bilju i Sašku sklonio, na produženi vikend, iz Beograda u moje Vidovo na Suvoj planini. Neka se, polako, navikavaju na preživljavanje u prirodi. Počeo sam Sašku da učim da sekirom cepa drva, a devojka ojačala, pa puče držalja. Ako, ako, trebaće joj i to znanje; kako je krenulo, možda će biti i - drvoseča.

A imam svedoke da sam, u jednom belopalanačkom kafiću, najavio egejski zemljotres koji je i jug Srbije, sve do Niša, protresao. I, evo, zebem da će ljuljnuti zemljotres i našu prestonicu koja leži na truloj Panonskoj gredi. Pet dana, pre srpskog Velikog Potopa, sanjao sam da neki burlaci sa Dunava kroz Đerdap, užadima vuku Beograd, sa sve Srbijom, ka Mrtvom moru. San je bio toliko strašan da sam ga pripisao Leonardu da Vinčiju! Jer, Leonardo je, u romanu koji pišem, iz Soluna, prošavši Srbijom stigao, upravo, na Dunav, posetio je, naravno, Vinču, a domaćin mu je u Smederevu bio Mahmud paša Anđelović koji ga je lađom, do delte Dunava, vozio...

Dobro, znam da snovi ne mogu da budu naučni dokazi kao što je teško dokazivo i harpovanje Srbije. Ali, gospodo draga, jedan nepismeni seljak iz okoline Čačka sanjao je da će u Marselju ubiti kralja Aleksandra i o tome je, na vreme, obavestio kraljevu kancelariju u Beogradu. Taj seljački san, naravno, nije ozbiljno shvaćen i istorija Kraljevine Jugoslavije krenula je u sasvim nepredviđenom pravcu, baš kao što je tornado Tamara, krenuo iz Napuljskog zaliva, preko Apenina i južnog Jadrana, i sručio se na Srbiju. I, gle, naši meteorolozi, inače, uvaženi u svetu, nisu predvideli iskakanja tolike količine padavina nad Beogradom, Valjevom i Loznicom! I, gde, bre, ima da tornado stoji 76 sati na jednom mestu!? A tačno je, antena u Bariču sklonjena je još pre dve godine, ali zato što je HARP redizajniran i sada može, sa neke platforme nasred okeana, da vedri i oblači širom planete. To je, bre, potvrđeno i u američkom Kongresu!

K. G. Jung, moj guru iz Švice, za divno čudo, podržava moje harpovske snove: Ti znaš koliku važnost dajem snovima u mojim teorijama. Tvoj san koji si pripisao Leonardu da Vinčiju je, zaista, višeznačan. Ali, zašto podsećaš društvance iz Bilderberga da Beograd počiva na truloj Panonskoj gredi!? Inače, nije ludost pretpostaviti da su Srbi, posle Milosrdnog anđela zbog Kosova, dobili i Tamaru zato što nismo zaveli sankcije Putinu.

U taj čas, ujede me, posred čela, neki džinovski komarac, valjda ovaj što nam stiže sa Nila. Prođe me jeza pri pomisli od legionarske bolesti od koje mi je jedan od dedova umro u Abisiniji otišavši u Legiju stranaca, jer je video, bajo, šta sve Pašićeva lopovska vlada radi u Solunu. A moja Crna mi na grudi leže i prede: Ne boj se legionarske bolesti! Iza tebe još stoje arijevski srpski bogovi!