Arhiva

Stvaranje mesta

Milorad H. Jevtić | 20. septembar 2023 | 01:00
Stvaranje mesta


Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA), prvobitno zamišljena kao jednosedmična manifestacija, ove godine je nadmašila svoje prethodne vremenske i sadržajne okvire, pa je produžena čak na tri nedelje, a programski se razgranala na mnoštvo izložbi, predavanja, diskusionih tribina, radionica, stručno vođenih šetnji gradom i drugih delatnih vidova. Takvim obiljem i visokim kvalitetom raznovrsnih događaja sa učešćem brojnih domaćih i stranih stručnjaka, BINA se značajem i reputacijom približila našim već institcijalizovanim kulturnim manifestacijama kakve su Bitef, Fest, Bemus... Na nevolju, u srednjoj sedmici održavanja ovogodišnje BINE dogodila se nesreća sa poplavama i uz nju trodnevna opšta žalost, pa su organizatori bili prinuđeni na neke terminske izmene, ali su, ipak, uspeli da u glavnim obrisima održe svoju priređivačku zamisao na čijoj se programskoj listi nalazilo čak 160 naslova.

Osivači - Kulturni centar Beograda i Društvo arhitekata Beograda - i programski tim u sastavu Jelena Ivanović Vojvodić, Danica Jovović Prodanović, Ružica Sarić, Darko Marušić, Ivan Kucina, Mia David, Vesna Danilović i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, za ovogodišnju BINA izabrali su kao glavnu temu Prostore javnosti. U kataloškom uvodniku, između ostalog, dato je objašnjenje ovog izbora: Cilj programa je da podstakne razmišljanje, raspravu i rad na projektima javnih prostora, koji bi se, bez obzira na to da li se radi o malim intervencijama u susedstvu ili o megastrukturama koje menjaju lice i identitet grada, mogli podvesti pod koncept stvaranja mesta(placemaking).

Ambiciozno zamišljen rad BINA zahtevao je angažovanje brojnih eksperata, pa se na spisku učesnika, pored naših, našlo i dvadeset poznatih stranih imena. Otuda su pred posetiocima i učesnicima u raznim formama izneta iskustva i dostignuća iz gradova poput Amestardama, Beča, Sevilje, Helsikija, Praga, dok su slične pojave iz našeg okruženja bile predmet izlaganja naših stručnjaka.

Mnoštvo događaja zahtevalo je i mnoga mesta njihovog odvijanja pri čemu je Kulturni centar zadržao svoju stožernu poziciju, te je u njemu, pored šest izložbi, održan i niz predavanja i diskusionih tribina. Arhitektonski fakultet je imao ulogu sledećeg akcionog mesta, a deo programa prihvatili su Istorijski arhiv Beograda, novobeogradski centar Fontana i drugi. U okviru veoma popularnih stručno praćenih šetnji, znatiželjni građani obišli su mnoge karakteristične zone grada, među njima, na primer, Veliko ratno ostrvo i Palatu Srbija.

Bilo je zanimljivo čuti i utiske stranih učesnika o našem glavnom gradu. Izdvojili smo ono što je, pozitivno iznenađen izgledom Beograda, izjavio istaknuti finski arhitekt Juhani Palasma: Trebalo bi da budete ponosni na svoj grad. Prošetao sam i do Ušća i to je zaista magično mesto. Čuo sam i o jednom vrlo alarmantnom projektu na reci i misli da je to ludost. Pustite da reka bude reka. Gledajući siluetu Beograda rekao bih da se odmah obustavi svaki projekat koji podrazumeva visoke građevine.
Vremensko trajanje i obiman program učinili su da nedelja nije više odgovarajući deo naziva BINA i oznaka nedelja bi, s pravom, mogla da se preimenuje u festival.