Arhiva

Štrajkom glađu protiv odmazde

Sandra Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00
Štrajkom glađu protiv odmazde

Foto Nenad Božović

Jedino što je ministar prosvete Srđan Verbić imao da kaže javnosti posle višednevnog štrajka glađu Radojke Miškin, otpuštene profesorke informatike u Šumarskoj školi u Kraljevu, bilo je da to nije njegov problem već lokalne samouprave. Sigurno je da postoji zakon koji potkrepljuje ministrove reči, baš kao što je sigurno da lokalna samouprava nema nameru ni taj, ni bilo koji drugi problem vezan za Šumarsku školu (u kojoj se vrti iznenađujuće veliki novac) da reši. Da je htela, uradila bi to pre više od dve godine, kada su četiri profesora podnela prijavu Agenciji za borbu protiv korupcije, ukazujući da se osim male korupcije koja se obavlja preko koverti u školi dešava i daleko ozbiljnija, iza koje stoji direktor Zoran Nikolić koji je zloupotrebio službeni položaj u cilju sticanja lične koristi i koristi za druga lica.

Na osnovu te prijave, protiv Nikolića je pokrenut krivični postupak, a profesori su dobili status uzbunjivača, čiji je cilj bio da ih zaštiti od odmazde. Ne samo da ih nije zaštitio (o torturi zbog koje je Agencija stavila direktora na posebnu listu onih koji ne štite pravo uzbunjivača NIN je već pisao), već je u međuvremenu i istekao, a problem se nije pomerio sa početka. Zbog toga su bili prinuđeni da nađu nove dokaze i da na osnovu njih ponovo zatraže status uzbunjivača, a Nataša Jelić iz Agencije nam kaže: Imajući u vidu da su uzbunjivači od velikog značaja za borbu protiv korupcije, kao i za jačanje integriteta i poverenja građana u organe javne vlasti, neophodna je efikasna i brza reakcija svih nadležnih organa kako bi se prijavljeni slučaj korupcije rešio pre isteka roka od dve godine i predupredilo nastupanje štetnih posledica po uzbunjivače.

Pa, izgleda da je izostala i da će još dugo izostajati. Na pitanje NIN-a upućeno Ministarstvu prosvete, dobili smo odgovor od Republičke prosvetne inspekcije u kome između ostalog piše: Vođenje krivičnog postupka protiv Zorana Nikolića nije smetnja za njegov izbor za direktora ili osnov za razrešenje u smislu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, iz kog razloga nema mesta za preduzimanje radnji i mera iz nadležnosti Prosvetne inspekcije. U odgovoru ne piše da li je smetnja to što ne poštuje prava uzbunjivača, niti je izloženo bilo kakvo mišljenje o njegovom postupanju prema profesorki Miškin. Ne samo zbog otkaza koji je dobila po ne baš jasnim okolnostima (prosvetni inspektor je prilikom nadzora konstatovao da obrazloženje zvuči šuplje) već i zbog činjenice da zahvaljujući upravi škole više puta do nje nije stigla hitna pomoć ili suprug koji je donosio lekove. A čija je odgovornost direktor koji nije obezbedio stalni lekarski nadzor dok neko štrajkuje u ustanovi na čijem je čelu, koji problem rešava angažovanjem privatnog obezbeđenja i uz ukidanje telefonskih i internet komunikacija štrajkaču?

Uzbunjivači su se ponadali da je to ipak odgovornost ministra Verbića i uputili mu pismo sa molbom da se izjasni i to ne samo o pitanju valjanosti otkaza već i opšte situacije u školi. Uostalom, svi bismo voleli da znamo da li je profesorka Miškin žrtva odmazde jer je ukazivala na korupciju, tražila odgovornost za smrt učenika na praktičnoj nastavi i odbijala da potpisuje blanko dokumentaciju, ili stvarno nije stručna. I taj odgovor bi nam bio potreban odmah. Nažalost, nema ga, kaže Radojka Miškin i dodaje: Ne tražim da ministar dođe, niti da me primi, dovoljno je da mi odgovori na pismo koje sam mu uputila. Ovo je sistem koji podiže zidove koje pošten čovek ne može da probije. Slično misli i njen kolega Predrag Cvetković koji je više puta kontaktirao sa svim nadležnim institucijama: Sve ovo mi liči na deveti krug pakla, niko ne oseća odgovornost ni za šta. Zar je tako teško zauzeti stav? Ne mora da bude u našu korist, ali je bitno da ga bude, a ne da se ćuti i da se ignoriše problem. Prosvetna inspekcija ga od 2011. ne rešava, a kada ona ne radi svoj posao onda to postaje odgovornost Ministarstva.

Međutim, na pismeni zahtev NIN-a upućen Ministarstvu, u nadi da ćemo bar mi dobiti traženi odgovor, stigao je samo dopis od Republičke prosvetne inspekcije, za koju uzbunjivači sumnjaju da ne radi svoj posao i za čije pojedine inspektore veruju da su umešani u korupciju. U njemu se navodi da je i bez intervencije Agencije za borbu protiv korupcije, nakon prijave člana školskog odbora Zorana Božovića o nezakonitom radu direktora, organizovan inspekcijski nadzor i dodaje: Prosvetna inspekcija Ministarstva i grada Kraljeva procesuirala je sve podnete prijave koje su se odnosile na zakonitost rada Šumarske škole u Kraljevu i Zorana Nikolića, direktora.

A kako je došlo do toga da ni javnost, ni uzbunjivači nemaju saznanja da je nešto učinjeno, pitali smo Agenciju za borbu protiv korupcije. Pa, ne znaju ni oni, baš kao i NIN, obratili su se Ministarstvu, a dobili odgovor od inspekcije. Imajući u vidu da je Agenciji samo delimično odgovoreno od strane prosvetnog inspektora, na čiji rad su uzbunjivači imali primedbe, a da su uzbunjivači Agenciji dostavili dopunu prijave u kojoj precizno navode nezakonitosti u radu Šumarske škole u Kraljevu koje i dalje traju, Agencija je dana 10. 6. 2014. godine uputila dopis ministru prosvete da, u roku od 30 dana izvesti Agenciju u vezi sa slučajem. Takođe, Agencija je zatražila da se u slučaju da nije moguće dopuniti eventualne propuste u inspekcijskom nadzoru i nalazima inspektora, sprovede novi inspekcijski nadzor nad zakonitošću rada škole, a od strane inspektora na čiji rad nisu istaknute primedbe, kaže Nataša Jelić.

Ukoliko aktuelna vlast želi da dokaže da ozbiljno razmišlja o borbi protiv korupcije, odgovor bismo mogli da očekujemo sredinom jula, jer je to rok u kom bi Ministarstvo moralo da odgovori vladinom kontrolnom telu koje brine o korupciji. Nadajmo se da neće stići prekasno za profesorku Miškin.

Pretnje uzbunjivačima

Zadiranje u privatnost

Pre tri meseca NIN je pisao o torturi koju doživljavaju uzbunjivači iz Šumarske škole u Kraljevu, o pretnjama njima i njihovoj porodici, ali i o ozbiljno narušenom zdravlju jednog od uzbunjivača Gojka Dedovića, profesora filozofije, koji je usled stresa izgubio vid na jednom oku. Ali, to nije bilo dovoljno, već je, po nalogu suda, iskopiran ceo njegov zdravstveni karton i prosleđen trećem licu. Dedović je pokušao da ustanovi ko i kako je kopirao karton i nakon nekoliko meseci došao do sledećih saznanja: Direktor Šumarske škole Zoran Nikolić je protiv mene podneo krivičnu prijavu i najverovatnije zloupotrebio političke veze u MUP-u i Tužilaštvu kako bi došao do najsuptilnijih podataka o mom zdravstvenom stanju i iste zloupotrebio kako bi me po svaku cenu sprečio da govorim javno o korupciji u školi. Verujem da je u krivičnoj prijavi direktor mogao da izrazi opravdanu sumnju da sam navodno falsifikovao deo zdravstvene dokumentacije kada sam zasnivao radni odnos, ali da policija postupa po nalogu tužilaštva i kopira čitav zdravstveni karton navodi me na opravdanu sumnju da su u pitanju nezakonite radnje.

S obzirom na to da nije uspeo da sazna gde je sve kopija završila i da li su mu povređena prava, obratio se Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Šta je potom bilo objašnjava nam Aca Stojev, viši savetnik u Kancelariji poverenika: Po dobijanju prijave, formiran je predmet 164-00-00263/2014-07 i zatražena su izjašnjenja od Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu, MUP-PU Kraljevo i ZC Studenica, a zatraženo je i dostavljanje potrebne dokumentacije. Po dobijanju odgovora i dokumentacije, utvrđeno je da odgovori MUP-PU Kraljevo i ZC Studenica nisu zadovoljavajući, pa su im ponovo upućeni zahtevi za dodatno izjašnjenje. Po dobijanju odgovora, poverenik će doneti odluku u predmetu i o tome obavestiti podnosioca prijave.