Arhiva

Za bolje uslove izvoza

Jovanka Matić | 20. septembar 2023 | 01:00
Za bolje uslove izvoza

Foto Đorđe Kojadinović

Upisana je u Registar privrednih subjekata i stekla svojstvo pravnog lica. U proteklom periodu neke agencije u našoj zemlji su ugašene ili su njihovi poslovi pripojeni nekim institucijama ili agencijama. Na kojim osnovama je koncipiran AOFI, jer je očito da do danas dobro radi pitamo generalnog direktora Dejana Vukotića:

Pravna forma Agencije je zatvoreno akcionarsko društvo koje je osnovano od strane Republike Srbije, sa upisanim kapitalom od 25.000.000,00 evra, od čega je u 2005. godini bilo uplaćeno 12,507,469.50 evra (50.03 odsto od ukupno upisanog kapitala) a ostatak je uplaćen u 2006. godini u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu važećem na dan uplate.

Platni promet vezan za obavljanje delatnosti Agencije se sprovodi preko podračuna (podračun za redovno poslovanje i podračun za sopstvene prihode) otvorenih u okviru konsolidovanog računa trezora koji se vodi u Upravi za trezor.

Spajanjem Fonda SMECA 22. maja 2009. godine preuzeti su i dinarski i devizni računi kod poslovnih banaka koje je Fond imao otvorene u trenutku spajanja.

Koje novine za AOFI su donele izmene i dopune Zakona o agenciji?

Izmenama i dopunama Zakona o agenciji od 1. decembra 2010. godine došlo je do izmena i dopuna i delatnosti Agencije.

Osnovna registrovana delatnost Agencije su ostala osiguranja, što obuhvata: Osiguranje i reosiguranje izvoznih poslova i investicija u inostranstvu domaćih pravnih lica i preduzetnika od komercijalnih i nekomercijalnih rizika, kao i osiguranje naplate potraživanja izvoznika na domaćem tržištu najviše do iznosa vrednosti izvoznog posla, i to samostalno ili u saradnji sa drugim osiguravajućim društvima, odnosno agencijama; Finansiranje izvoznih poslova domaćih pravnih lica i preduzetnika, sufinansiranje izvoznih poslova sa komercijalnim bankama i drugim finansijskim organizacijama, refinansiranje izvoznih kredita komercijalnih banaka; Finansiranje pripremnih izvoza domaćih pravnih lica i preduzetnika po zaključenom ugovoru o izvozu; Finansiranje investicija domaćih pravnih lica i preduzetnika na inostranim tržištima radi podsticanja izvoza; Osiguranje pripreme izvoza domaćih pravnih lica i preduzetnika od nekomercijalnih i komercijalnih rizika po zaključenom ugovoru o izvozu, samostalno ili u saradnji sa drugim osiguravajućim društvima, odnosno agencijama;

Finansiranje stranog kupca ili njegove banke u vezi sa izvozom domaćeg pravnog lica ili preduzetnika;
Osiguranje domaćih banaka u vezi sa kreditima i garancijama po izvoznim poslovima i investicijama u inostranstvu i zaključenim kreditnim linijama sa stranim bankama;
Izdavanje garancija i drugih jemstva po izvoznim poslovima i investicijama u inostranstvu;

Pružanje drugih usluga u vezi sa finansiranjem, garantovanjem i osiguranjem izvoznih poslova i investicija na domaćem i inostranom tržištu.
Ostale registrovane delatnosti koje Agencija može obavljati su: davanje i uzimanje kredita ( kreditni poslovi), kupovina i prodaja hartija od vrednosti (poslovi sa efektima i emisioni poslovi) otkup potraživanja i pružanja drugih finansijskih usluga.
Od 26. januara 2011, sedište Agencije je u Užicu, Nikole Pašića 30.
AOFI je 100 odsto u vlasništvu Republike Srbije

Od kolikog je značaja rad Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza za Republiku Srbiju i njenu privredu?

Misija AOFI je poboljšanje uslova poslovanja izvozne privrede i unapređenje strukture izvoza Republike Srbije, kroz pružanje konkretnih usluga osiguranja i finansiranja izvoznicima.
Osnovne poslovne aktivnosti su: 1. finansiranje izvoznih poslova, kratkoročno kreditiranje i faktoring; 2. osiguranje izvoza, osiguranje od komercijalnih rizika i 3. izdavanje garancija.

Da li planirate uvođenje i nekih novina?

Kako bismo što uspešnije odgovorili potrebama domaćih privrednika, i unapredili svoje poslovanje i držali korak sa najrazvijenijim izvozno-kreditnim agencijama, u planu je uvođenje novih usluga koje bi upotpunile našu ponudu, koja se odnosi na povećanje osiguravajućeg potencijala, zatim, osiguranje na srednji rok, osiguranje na dugi rok, osiguranje od političkih rizika i osiguranje u ime države i za njen račun.

Između ostalih, naše aktivnosti ćemo usmeriti i na još bolje uspostavljanje saradnje sa najznačajnijim domaćim i stranim organizacijama, kao i izvozno-kreditnim agencijama, u cilju razmena informacija, razmena iskustva, povoljnijih uslova i sigurnijeg izvoza.