Arhiva

Dačićeva diskreciona lista

Antonela Riha | 20. septembar 2023 | 01:00
Dačićeva diskreciona lista

Foto Oliver Bunić

Jedno je sigurno: Ivica Dačić biće ponovo izabran za predsednika Socijalističke partije Srbije na kongresu stranke koji je zakazan za nedelju 14. decembra. Niko mu nije izašao na crtu i on, kao jedini kandidat, biće, kako kažu u SPS, proglašen za predsednika aklamacijom. Sve ostalo je unutar stranke potpuno neizvesno i sva je prilika da će takvo stanje potrajati i kada se tokom nedelje budu održavali sastanci Predsedništva i Glavnog odbora. Čak i kada su se prebrojali predlozi koje su mesni, opštinski i gradski odbori poslali za buduće funkcionere stranke, niko u SPS-u početkom ove nedelje nije bio u potpunosti siguran hoće li završiti na poziciji koju očekuje.

Očekivanja i neizvesnost odnose se na mesta potpredsednika stranke i zamenika. I pored toga što odbori predlažu buduće funkcionere, o njima ne odlučuje Kongres već Glavni odbor koga će u nedelju izabrati oko 2.650 delegata. Ivica Dačić ima diskreciono pravo da na osnovu predloga bira svoje saradnike u vrhu stranke a za njih onda glasa 300 članova budućeg Glavnog odbora. Deo socijalista, među kojima je najglasniji Branko Ružić, zalaže se za tajno glasanje delegata kongresa za funkcionere potpredsednike, članove Predsedništva i Izvršnog odbora.

Nemoguće je usred izborne utakmice da menjamo pravila, kategorična je Dijana Vukomanović koja očekuje da će zadržati mesto potpredsednice stranke. Ključno je što je održano više od 170 izbornih konferencija širom Srbije, izabrana su opštinska, gradska i pokrajinska rukovodstva. Proces je otpočeo od baze a oni su i nominovali kandidate za više stranačke funkcije. Isto misli i Novica Tončev koji očekuje da će postati potpredsednik. Nemam ništa protiv tajnog glasanja ali zašto to nismo uradili pre tri meseca? Da smo imali dva kandidata za predsednika to bi bilo logično. Ali zašto bismo mu mi birali potpredsednike, zašto da mu kongres nametne s kim će da radi? Onda je neko trebalo da se kandiduje za predsednika, izabere svoj tim i izađe pred delegate.

Zagovornici tajnog glasanja veruju da nije problem na samom kongresu promeniti jedan član Statuta i glasati tajno. To bi, kako misle, olakšalo i pritiske koje ovih dana trpi Ivica Dačić od različitih interesnih grupa i mešetara koji čekaju njegovu odluku, jer bi odgovornost tada bila na delegatima. Ono čega se Ivica plaši je što će onda biti logično da se i za funkciju predsednika glasa tajno a on je jedini kandidat. Bar 300 delegata ga neće zaokružiti. Nisu svi ljudi srećni u stranci. I zato će verovatno da izbegne takvo glasanje, kaže jedan od NIN-ovih insajdera.

I dok se u medijima uveliko spekuliše ko će sve biti kandidovan za potpredsednika, ko će biti novi u tom timu a ko će ispasti, među kandidatima za zamenika se ističu dvojica: Aleksandar Antić i Branko Ružić. Prvi je ministar energetike u Vučićevoj vladi, sada već neprikosnoveni predvodnik beogradskih socijalista. Dačić mu je krajem prošle nedelje, govoreći o promenama unutar stranke, uputio poruku koja se unutar stranke tumači kao upozorenje da mu je interes drugih partija jednak interesu SPS-a. Sitan korak je danas nespojiv sa našom partijom jer udariće nas ledenica u glavu. Saši (Antiću) je pomogao taj crveni šlem, to je dobra pouka da ne stavlja ove žute. Nadam se da je s njim sve u redu, da će nastaviti da bude predsednik Gradskog odbora, ali se nadam i da se u njegovoj glavi razbistrilo mnogo toga, a to je da moramo da idemo dalje, poručio je Dačić.

Razbistrilo se mnogo ranije Ružiću kome su letos mediji proricali da neće preživeti najavljenu čistku u stranci zbog stavova koji se nisu dopadali većinskom koalicionom partneru. Poslednji put Ružić se istakao u septembru povodom ukidanja Utiska nedelje što ga je podsetilo na duh vremena kada su se vlažili koaksijalni kablovi u vreme cenzure krajem devedesetih. Tada ga je funkcioner SNS-a Aleksandar Jovičić prozvao okorelim kriminalcem uz još niz epiteta koji nisu za citiranje u pristojnom mediju. Od tada Ružić nije pružao priliku naprednjacima za kritiku ali je stekao reputaciju nepredvidljivog i svojeglavog političara. Dačić će, dakle, biti u prilici da bira između njega i uvek i sa svima kooperativnog Antića. Ukoliko ne odabere nekog trećeg ili možda, kako se takođe spekuliše unutar stranke, odluči da mu u ovom trenutku zamenik i nije potreban jer je taj izbor samo njegovo, diskreciono pravo.

Zanimljivo je da je više naših sagovornika izgovorilo identičnu rečenicu: Dačić odlučuje u pet do dvanaest. Tako da ni Dušan Bajatović koji je dobio podršku za mesto potpredsednika stranke od svih gradskih i opštinskih odbora u Vojvodini, kao ni Slavica Đukić Dejanović i Dijana Vukomanović, sadašnje potpredsednice, pa ni Žarko Obradović, sadašnji zamenik predsednika ili skrajnuti Milutin Mrkonjić, ne znaju do poslednjeg trenutka hoće li se naći na Dačićevoj listi. Kao što se ne zna, jer je Statut dovoljno neprecizan, koliko potpredsednika može da bude izabrano niti koliko njih ulazi u Predsedništvo stranke. Novo ime među potencijalnim funkcionerima je stari kadar Vladimir Zagrađanin. On jedini ima ćagu da je nevin. Svi ostali smo sumnjivi. To je čovek koji je poginuo za stranku i za Ivicu, kaže jedan od članova stranke koji veruje da nekadašnji akter afere Kofer zaslužuje da se nađe među visokim funkcionerima. Kuriozitet je i da bi u vrhu stranke ponovo mogao da se nađe Slobodan Milošević. Tako se, naime, zove kandidat koga predlažu odbori sa Kosova.
Po dosadašnjoj praksi, odmah posle kongresa, istog dana, novoizabrani Glavni odbor trebalo bi da izglasa potpredsednike, predsednika i članove Izvršnog odbora i članove Predsedništva. U stranci postoji sumnja da Dačić može da odluči da Glavni odbor odlučuje za, recimo, mesec dana, jer Statut ne precizira kada sednica mora biti održana.

Dačić je u prilici da i dalje vaga. Ima pritisak ne samo unutar stranke već i od Vučića koji posredno kadrira u stranci kao i od različitih interesnih grupa koje favorizuju neke socijaliste. On samo gleda da ne napravi štetu, kaže jedan naš insajder iz stranke dok drugi eksplicitno tvrdi: Pravi parametar uticaja biće pozicija Branka Ružića.
Socijalisti razumeju da je predsedniku stranke sada najvažnije da kao ministar inostranih poslova zauzme mesto predsedavajućeg OEBS-a koje čeka Srbiju u 2015. Očekuju da će Dačićeve diplomatske veštine koristiti ne samo Srbiji već i stranci ne bi li se jače pozicionirala među biračima ali i među strancima.

Zato nije neobično što baš u ovom trenutku on najavljuje novi program koji treba da se usvoji na Kongresu. Još letos, na proslavi 24 godine SPS-a najavio je Kongres promena i jedinstva porukom hrabro u promene, menjajmo se da nas ne promene. Prošle nedelje poručio je članstvu: Hvala prošlosti! Izvucimo pouke i reformišimo stranku da idemo dalje ili ćemo nestati sa političke scene. Mi smo stranka levice. Prihvatili smo poziv premijera Vučića, učestvujemo u Vladi, iako nismo bili neophodni, ali nam je bio jasan cilj da postignemo što šire političko i narodno jedinstvo za potrebne reforme.

Reforme o kojima Dačić govori i koje su sažete u najavljenom novom programu stranke biće u tonalitetu sa zapadnom socijaldemokratijom sa čijim predstavnicima stranka sve intenzivnije sarađuje, otkriva Dijana Vukomanović. Referentna osnova nisu programi drugih partija u Srbiji već 35 pregovaračkih poglavlja u pregovorima sa EU. Bavili smo se slabostima na koje nam je ukazala Evropska komisija. Pišemo program za tranzitorni period od 2015. do 2020. To će biti priručnik za jedan novi profil političara naše partije koji će biti spremni da nas zastupaju u evropskom parlamentu. Biće veći naglasak na ekonomskim nego na ideološkim temama. Više nema deklarativnog rečnika da se levica zalaže za socijalnu pravdu i tako dalje, već je to sada rečnik primenjene politike, objašnjava Vukomanovićeva.

Primenjenu politiku i program u Srbiji diktira, ipak, Aleksandar Vučić. Još dok je Dačić bio premijer smenjivao mu je ministre, hapsio partnere, prozivao saradnike. Stranka je retko mesto gde prvi čovek socijalista može da kadrira i presuđuje. Jedino tu može da ima moć i diskreciono pravo odluke. Od politike koju vodi unutar stranke, koju je sam nametnuo a kojoj se gotovo niko ozbiljno i otvoreno ne suprotstavlja, zavise i promene i jedinstvo socijalista. Politikom koju vodi unutar Vlade potpuno je nevažno ko su mu saradnici. A kada u minut do dvanaest bude sastavio svoju diskrecionu listu, čekaju ga mnogo teža iskušenja.