Arhiva

Klonirano neznanje

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Zloupotreba svastike u Davidovoj zvezdi za simbol novog kloniranog poretka uopšte nije neki novi spoj ta dva stara simbola. Za svet sa našim predubeđenjima su kukasti krst (svastika) i heksagram (Davidova zvezda) nespojivi simboli, jer kukasti krst poznajemo isključivo kao Hitlerov hakenkrojc a heksagram samo kao simbol jevrejstva, što je u oba slučaja netačno.

U Evropi se kukasti krstovi nalaze već na iskopinama iz mlađeg kamenog doba u Besarabiji i u Erdelju, zatim na spomenicima iz III veka u Španiji, a kod južnih Slovena na hercegovačkim stećcima sa kraja XIV i iz XV veka. Na tim nadgrobnim spomenicima su ispred i iza imena pokojnika urezani kukasti krstovi u položaju na ugao postavljenog kvadrata sa kracima u smeru obrnutom od kretanja kazaljke na satu - kao znaci smrti, a ispred i iza imena živih naslednika koji podižu spomenik u suprotnom smeru - kao znaci života.

Mnogi muslimanski Arapi zaziru ne samo od krsta nego još i više od heksagrama, jer ga pogrešno smatraju isključivo kao znak cionizma a ne znaju da nije samo mauzolej Tadž Mahal u Agri, jedno od remek-dela islamske umetnosti iz XVII veka, ukrašen heksagramima nego i sve građevine iz vremena vladavine muslimanskih Mogula u Indiji. U Indiji je svastika simbol hindusa a heksagram simbol muslimana, pa je tako, na primer, zaštitni znak izliven na staklenim bocama jednoga od proizvođača soda-vode u Kalkuti svastika u heksagramu jer su suvlasnici te firme hinduist i musliman. Ova firma je osnovana pre no što je Klod Vorion (58) stigao u pelene.

Vredno je napomenuti da i kukasti krst koji je Hitler zloupotrebio ima smer znaka života na našim stećcima a da su heksagram kao deo svog znaka prisvojili slobodni zidari. Uzgred napomenuto, ni crvena petokraka zvezda nije samo simbol komunista nego i zaštitni znak kapitalističkog naftaškog giganta Kalteksa (Caltex)

Vladan Zdanski, Beograd