Arhiva

Tomin red za ordenje

M. L. | 20. septembar 2023 | 01:00
Tomin red za ordenje

Foto Dalibor Danilović

Poznata pravnica, a javnosti još poznatija kao članica Međunarodnog odbora za istinu o Radovanu Karadžiću, vatreni navijač Slobodana Miloševića i razbijač vatikansko-nemačko-američkih zavera protiv Srbije, nije jedina kontroverzna stavka na spisku građana kojima će se predsednik zahvaliti ordenom povodom Dana državnosti. Orden koji će dobiti LJubiša Diković jeste uobičajen dar za ovakve praznike, ali dodeliti ga baš sada, usred novih optužbi Fonda za humanitarno pravo zbog kosovskog dela karijere načelnika Generalštaba VS, nesumnjivo je originalan doprinos uspostavljanju dobrosusedskih odnosa; otprilike koliko je to i orden kojim je ovih dana odlazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović ukrasio grudi bivšeg predsednika BiH Ejupa Ganića, kome Srbija želi da sudi zbog vojnika JNA pobijenih 1992. u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Ime Noama Čomskog na sretenjskom spisku srećnih dobitnika nije osobito iznenađenje, a najveće je da se u ovom političkom bućkurišu neko setio zaslužnih kulturnjaka, poput filologa Ivana Klajna, kompozitora Zorana Simjanovića, dirigenta Vojislava Simića i nekadašnjeg glavnog urednika NIN-a Slavoljuba Đukića, te junaka majskih poplava, pokojnog vatrogasca Dejana Lazarevića.

Komisija za odlikovanja smatra da su priče o prevelikom broju odlikovanih za vakta Tomislava Nikolića zlonamerne i poručuje da naše društvo mora više da ceni dobra dela.