Arhiva

Ministarstvo za psihološki rat

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Ministarstvo za psihološki rat


Ako struja poskupi a niko o tome ne priča, da li je stvarno poskupela?
Pre nekoliko nedelja svi mediji, i samim tim i svi građani, znali su da će struja poskupeti od 15. aprila, ali Vlada Srbije iz nekog nepoznatog razloga nije htela to zvanično da saopšti, već je stalno nalazila kreativna rešenja u vidu rečenice struja neće poskupeti pre kraja grejne sezone.
Zahvaljujući iskrenosti, ili možda i brzopletosti jednog od ministara, sada konačno i znamo zašto.

Naime, ministar finansija Dušan Vujović je odao tajnu kako vlada nije htela da prizna da će struja poskupeti od 15. aprila jer nisu želeli da ljude opterećuju pre objave. Ministar je dodao i da bi ova vest o poskupljenju, da je Vlada priznala da je tačna onomad, mogla da odvuče pažnju sa nekih bitnijih vesti, poput dobijanja kredita od MMF-a.

Često izjave političara imaju više slojeva značenja, naslaganih tako da običan građanin ne može lako da dođe do suštine. Tako ni ova ministrova izjava nije izuzetak, naprotiv!
U samom startu primećujemo da ministar nema nikakav problem da izjavi ovako nešto, verovatno ušuškan uverenjem da više odavno niko u vlasti ne snosi nikakvu odgovornost za ono što izjavi, uradi, obeća, porekne, ustvrdi, i ponovo kaže. Ministar je isto tako mogao da stane pred novinare i kaže: Godina nije 2015, kao što mislite, već pre 2199. i ljudi se bore protiv mašina nastalih na početku 21. veka. Mašine dolaze do energije koristeći ljudska tela kao baterije, a svet kakav poznajete od rođenja je samo kompjuterska simulacija napravljena kako bi mašine lakše kontrolisale ljude dok ih drže na aparatima preko kojih dolaze do potrebne energije.

Pa čak ni tada niko ne bi našao za shodno da kaže hej, pa neko ko daje ovakve izjave možda i ne bi trebalo da bude na tako odgovornoj funkciji.
Ministar to zna i zato se ne plaši da pred medijima kaže bilo šta, iako bi se Alister Kempbel sigurno uhvatio za glavu kada bi za ovo saznao.

Ministar takođe zna i da je narod plašljiv i lako povodljiv i da istina nije za njih. Rečima DŽeka Nikolsona: HOĆETE ISTINU? HOĆETE ISTINU? VI NE BISTE MOGLI DA PODNESETE ISTINU!
Bolnu Istinu je zato bolje skrivati dok ne dođe trenutak kada je treba reći, i kada je narod dovoljno izbombardovan raznim drugim, ne tako bolnim istinama, kako bi se za onu bolnu što bolje pripremio.

Hej, imamo jednu dobru i jednu lošu vest. Prvo dobra vest: jeste li znali da smo mogli da ostanemo bez pomoći MMF-a? Niste? E pa, mogli smo! Ali nismo! Zar nije to super? Ne znate? E pa super je! O.K., evo vam sada i loša vest...

Dragi naši ministri, predsednici, premijeri i ostali političari, vi koji pazite da ne čujemo nešto što ne treba i da čujemo ono što treba, da ne bismo slučajno počeli sami da razmišljamo i da ne bismo došli do zaključka da vas treba menjati ili nešto još gore: kada upravljate nama, našim mislima, životima i sudbinama, kada vodite psihološki rat protiv nas... imajte makar malo obzira.

Samo zato što smo prilično sluđeni, ne znači da ne možemo da skroz poludimo. A onda ni kontrola informacija ne pomaže, ni nama, ali ni vama.