Arhiva

Ugovor na sunce

Petrica Đaković | 20. septembar 2023 | 01:00
Ugovor na sunce

Foto Goran Srdanov

Tačnije, dokapitalizovano srpsko preduzeće arapskim ulogom od 150 miliona dolara, čime Arapi stiču 68 odsto vlasništva u pomenutom Beogradu na vodi, neće narušiti, ograničiti ili sprečiti tržišnu utakmicu na teritoriji Srbije. I mada je prilikom potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju Srbije i arapskog partnera Igl hilsa nagovešteno da je za otkrivanje sadržaja ugovora neophodno ispuniti dve-tri pravne radnje, među kojima i pribavljanje saglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i jedan od potpisnika pomenutog dokumenta, obećala je, nedugo nakon toga, da će ugovor biti javan onog trenutka kada stigne izveštaj iz antimonopolske komisije. A on to do odlaska ovog broja NIN-a u štampu, ipak nije.

Razloge za nastavak skrivanja dokumenta koji bi javnosti trebalo da otkrije na šta se sve tačno obavezala kompanija Igl hils, a na šta Vlada Srbije, odnosno poreski obveznici ove zemlje, pokušali smo da saznamo na adresama svih potpisnika pomenutog ugovora o zajedničkom ulaganju.

U kancelariji Igl hilsa nisu odgovorili na pitanja NIN-a, a nismo uspeli da dobijemo ni odgovor Aleksandra Trifunovića, direktora preduzeća Beograd na vodi, takođe potpisnika pomenutog ugovora. Nije odgovarao na pozive i SMS poruke, moguće i zbog činjenice da je baš u danu kada ovaj broj NIN-a odlazi u štampu Igl hils obelodanio da je za direktora Beograda na vodi izabrao Nikolu Nedeljkovića, te da Trifunović postaje njegov zamenik. Doduše, odluka je objavljena pre nego je Igl hils i formalno postao suvlasnik zajedničkog preduzeća Beograd na vodi, odnosno pre nego se u Agenciji za privredne registre upisao kao vlasnik 68 odsto kapitala.

Sa druge strane, u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture umesto odgovora na pitanje kada će ugovor biti objavljen, odnosno zbog čega se i nakon dobijanja saglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije i dalje kasni sa njegovim obelodanjivanjem, kažu: Vlada Srbije i gradonačelnik Beograda Siniša Mali već su najavili da će ugovor sa kompanijom Igl hils biti objavljen i mi to objavljivanje očekujemo. Reč je o projektu koji će imati brojne pozitivne efekte za privredu, jer će omogućiti da se Beograd i Srbija brže razvijaju, da se podigne domaća građevinska operativa i otvore radna mesta u građevinskoj industriji, te ne postoje razlozi da se bilo šta krije, odgovaraju NIN-u. Uz to, prvi put se u ovom projektu pominje i uloga Ministarstva privrede koje je, prema odgovoru dobijenom u ministarstvu Zorane Mihajlović, predlagač nacrta ugovora i zaključka koji je Vlada usvojila, pa je samim tim i nadležno za objavljivanje potpisanog dokumenta koji javnost sa nestrpljenjem očekuje.

Ko god da je nadležan, sadržaj ugovora i dalje je tajna. Obećanje Zorane Mihajlović s početka ovog teksta nije ispunjeno, a izbegavanje potpisnika da odgovore na pitanje kada ćemo moći da pročitamo šta u potpisanom ugovoru piše, podsticanje je sumnje javnosti da ipak postoje razlozi da se nešto sakrije.