Arhiva

Država diskriminiše žene u zdravstvu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Država diskriminiše žene u zdravstvu


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je u julu obavesti javnost da se u skupštinskoj proceduri nalazi diskriminatorski predlog zakona. Nažalost, to upozorenje je prošlo bez ikakve reakcije, a pravnici su se u problematiku udubili tek kada su rešenja o penzijama počela da stižu na adrese žena zaposlenih u javnom sektoru i kada se jedan broj njih obratio poverenici za ravnopravnost. Procenjeno je da je član 20 koji propisuje da zaposlenom u javnom sektoru prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju u koliziji sa sistemskim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji ženama ostavlja mogućnost da ako žele nastave da rade do 65 godina.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu, a nešto kasnije zaštitnik građana i poverenica za ravnopravnost, podneli su predlog za ocenu ustavnosti spornog čl. 20. Predsednik sindikata Zoran Savić je to objasnio na slikovit način: U zdravstvu radi između 65 i 70 odsto žena. Država na ovaj način pokušava da ih otpusti, a da im ne plati otpremnine. Brankica Janković i Saša Janković su u predlogu naveli da su odredbe člana 20 nesaglasne odredbama Ustava o zajamčenim ljudskim pravima i da se ovim odredbama, suprotno zabrani diskriminacije i odredbama Ustava o uslovima za ograničenje ljudskih i manjinskih prava, ženama određene starosne dobi koje su se zaposlile u javnom sektoru, ograničava pravo na rad i po osnovu rada pravo na socijalnu zaštitu. Zatražili su da se do odluke Ustavnog suda obustavi izvršenje.

Imajući u vidu da bi to bila šansa da se dodatno ne uruši zdravstveni sistem, NIN se obratio Ministarstvu zdravlja sa jednostavnim pitanjem zašto je ne iskoristi. Umesto odgovora, stiglo je saopštenje u kom se između ostalog kaže: Zakon o maksimumu ne diskriminiše, čak se ni ne bavi bilo kakvim ličnim karakteristikama ili kvalitetima zaposlenih, a uslovi za penziju propisani su drugim zakonima, kao što je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili posebni zakoni kojima se regulišu specifični uslovi rada u policiji, visokom obrazovanju i slično. Činjenica je da, s obzirom na važeće zakone, član 20 najviše pogađa žene između 60,5 i 65 godina života, ali pogađa i značajan broj zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom - najčešće muškaraca.
Šteta što nam nisu naveli koliko će muškaraca po tom osnovu morati da napusti zdravstvo.