Arhiva

Najteža reč

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00
Najteža reč

Foto Tanjug

Omiljenom švrćanu i ministru Aleksandru Vulinu premijer Aleksandar Vučić, ipak, nije ispunio želju. U nedelju uveče, na ružičastoj televiziji, koju je verovatno odabrao zbog uverenja da njeno ime najbolje odgovara stvarnom stanju u srpskoj ekonomiji i društvu, nekako baš u pauzi između dve epizode Farme, u gostima kod glavnog urednika Informera, čitaj Infarmera, saopštio je najtežu reč, pardon najvažniju odluku - da u narednih sedam-osam meseci neće biti izbora. Osim onih stranačkih, u kojima će u januaru doći do provetravanja SNS-a. A utom će i april, pa će u paketu sa redovnim lokalnim i pokrajinskim lakše moći da se o istom trošku proguraju i vanredni republički izbori. Ovako skrojenim planom, poput Hrabrog krojača iz istoimene bajke braće Grim, Vučić bi jednim udarcem, o istom trošku, mogao da ubije tri muve i da osvoji apsolutnu vlast na svim nivoima.

Naizgled genijalni plan, ipak, ima i jednu sistemsku grešku. Svima koji su se zaželeli izbora, brojnim funkcionerima i još brojnijim simpatizerima svake vladajuće stranke, Vučić je uskratio mogućnost da četiri godine zaredom učestvuju u utakmicama u kojima se pobednik unapred zna. Prošle godine glasali su na vanrednim izborima, i naredne će, ako bude sreće, 2017. na red dolaze predsednički izbori, a do 2018. će već nešto smisliti. Samo ove godine moraće da apstiniraju i to bi moglo da im nanese duševnu bol, mada ih za građane i opšte interese baš zabole. Ali, ne brinite, brzo će oni naći novu duševnu hranu. Za predjelo, pre i nego što su čuli tešku reč, poslužio im je Zoran Panović, glavni urednik Danasa, koji je naivno poverovao da ima pravo da javno saopšti sopstveni stav i mišljenje. A znajući dobro Panovića, verujem da bi, ponavljajući ono što je naljutilo naprednjake, sigurno prošao poligraf. Jednostavno zato što je bez zadrške rekao ono što misli i što je u subotu veče bio siguran u to što govori. Bez zadrške je, međutim, reagovala i informativna služba SNS, koja je uz Panovića kao predjelo, smazala umesto salate Nezavisno udruženje novinara Srbije, optužujući ga da je odavno zavisno udruženje Demokratske stranke. Ništa bolje nije prošao ni RTS, samo zato što je po ko zna koji put ugostio Panovića. A šta bi tek bilo da je glodur Danasa bio gost Predraga Strajnića?

Posle obilnog predjela, za glavno jelo istog dana serviran je predsednik SANU dr Vladimir Kostić zbog izjave da neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama. Među prvima, kao da je ministar za vanredne situacije, reagovao je Vulin, zahtevajući od ostalih akademika da se izjasne da li je to i njihov stav, ako nije dokle će ćutati i da li se bar malo stide takvog predsednika SANU. I predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da bi SANU trebalo da se izjasni da li Kostić posle takve izjave može da ostane na čelu te institucije. Čekaj, čekaj... Eureka! Pa to je rešenje za one željne izbora. Da se umesto vanrednih parlamentarnih organizuju izbori za predsednika SANU. Ih kakva bi to žestoka bitka bila. Samo pod jednim uslovom - da se kandidati ne proveravaju i da javnost zaboravi kako su neki od njih došli do doktorskih titula.

Za kraj, ipak, jedna lepa vest. Naravno, sportska. Ostale nisu lepe. I nije reč o novom nacionalnom fudbalskom stadionu, u koji će da se slupa 150 miliona evra. To jeste sportska, ali sigurno nije lepa vest.
Posle azijske turneje i šeste titule na turniru u Pekingu i treće u Šangaju, Novak Đoković je sa 16.785 ATP poena ponovo oborio rekord. Iza njega je, sa zaostatkom od takođe rekordnih 8.035 poena, Endi Mari, a Novak od najžešćih rivala Rodžera Federera i Rafaela Nadala ima dva, odnosno četiri puta više poena. Uz to, Novak je prvi u istoriji u dve sezone osvojio pet mastersa i jedini je sa sedam finala na turnirima masters kategorije u jednoj sezoni.
I gle čuda, iako ima najveći rejting u istoriji, Novak ne razmišlja o izborima. Sprema se za Pariz i London. Za nove pobede. Na turnirima, a ne na izborima. I u tome je suštinska razlika između Novaka i srpskih političara.