Arhiva

Otkrivena tajna skrivana 70 godina

S. Vukašinović | 20. septembar 2023 | 01:00
Otkrivena tajna skrivana 70 godina

Foto Mitar Mitrović

Dnevni list Blic došao je u posed originalne presude sa suđenja generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, dokumenta od nemerljive istorijske važnosti koji je nestao iz svih arhiva jugoslovenskih obaveštajnih i civilnih službi.

Ovaj dokument, kojim je Vrhovni sud FNRJ 15. jula 1946. godine osudio Mihailovića na smrt, nalazio se u privatnoj arhivi jednog od učesnika samog procesa protiv komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini, a tamo je završio po ličnom naređenju Josipa Broza Tita.

Dokument je završio u privatnoj arhivi jednog od aktera ovog sudskog procesa i to po naređenju najvišeg vojnog i partijskog rukovodstva, tačnije samog Josipa Broza Tita. Ova presuda je jedina validna, jer ima sve formalno-pravne elemente, overena je štambiljem suda, overio ju je i potpisao predsednik sudskog veća i ima potpis službenog lica. Presuda je namerno uklonjena kako bi se ceo proces kroz istoriju držao pod sumnjivim okolnostima, otkriva izvor Blica.

Da je reč o orginalnom dokumentu za Blic je potvrdio i Bojan Dimitrijević, jedan od naših najuglednijih istoričara, koji je doktorirao na četničkom pokretu.
Ja sam bio svedok u procesu rehabilitacije gospodina Mihailovića. Mogu da kažem da je reč o originalnom dokumentu, koji ima izuzetno veliku važnost za istoriju. Ovaj dokument sadrži originalne potpise i pečat, što dosad poznati dokumenti nemaju. Važno je da je pronađen, ali je velika šteta što su mnogi istorijski dokumenti iz tog perioda nestali iz arhiva. Neki su namerno sklanjani po naređenju tadašnjih partijskih rukovodilaca. Ipak, ovaj dokument ne može da dovede u pitanje rehabilitaciju generala Mihailovića, rekao je Dimitrijević za Blic, koji je u četvrtak, 3. decembra objavio i skeniranu verziju presude, a o tom otkriću pisaće i narednih dana.