Arhiva

Poljubac za Nikitu

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Bio je to pravi šok za njene prijatelje, saradnike i brojne Piroćance čija je mezimica bila i koji su budno pratili njene mnogobrojne uspehe i put do vrhunskog sporta. O motivima za ovaj čin još se samo nagađa.

Tog subotnjeg popodneva Mirjana Ilić je nakratko ostala sama u porodičnoj kući pošto je dvogodišnju ćerku Nikitu poslala kod majke nežno je poljubivši, a suprugu i svom treneru Nebojši Iliću rekla da je boli glava i da ide da se odmori. Prethodnog dana Ilići su se vratili sa odmora u Tunisu, a petnaestočasovni put od Beograda do Pirota zbog blokade na putu, Mirjana je teško podnela. Nebojša Ilić je ostao s komšijama na terasi, pričajući im o svojim utiscima iz Tunisa. Jedan komšija je rekao da mu se učinilo da je čuo mukli pucanj, ali niko nije pretpostavio da dolazi iz kuće Ilićevih. Kada je Nebojša kasnije ušao u kuću, u hodniku je ugledao Mirjanu na podu. Mislio je da se onesvestila. Prišao je da je podigne i ispod njene glave ugledao lokvu krvi, a malo dalje i pištolj CZ 7,65. Pozvao je komšije u pomoć. Lekar hitne pomoći mogao je samo da konstatuje smrt.

Istražni sudija Jovan Spasić koji je izvršio uviđaj izjavio je da je Mirjana ispalila samo jedan metak iz pištolja, a da su četiri ostala u šaržeru. Pištolj je vlasništvo supruga Nebojše Ilića. Istražni sudija je zatražio pomoć Instituta za bezbednost iz Beograda. Specijalista sudske medicine Predrag Mihajlović i veštak balističar Dragan Kostić utvrdili su da se radi o samoubistvu.

- Neverovatno je da nema Mire. Ničim nije pokazivala da će dići ruku na sebe - priča Mirjanin suprug Nebojša Ilić Pakan i sam sportista i njen trener.

Mirjana je sa Pakanom počela da trenira karate kada je imala 12 godina i posle prvih uspeha u ovom sportu ostavlja karate i počinje da trenira bodi bilding. Nebojša Ilić je pratio svaki njen korak i bio podrška u njenoj vrtoglavoj i uspešnoj sportskoj karijeri. Uporno su trenirali što je Mirjanu Ilić 1996. godine dovelo do Svetskog prvenstva u ILBB federaciji i srebrne medalje koju je osvojila u San Đorđu u Italiji. A onda je 2000. godine napustila sport, a 2002. rodila ćerku Nikitu. Mirjanin život je ušao u mirnije vode. Posvetila se porodici i poslu. U teretani koja je u sklopu porodične kuće, Mirjana i Pakan su trenirali pirotsku omladinu. U teretani su izloženi brojni Mirjanini trofeji.

- Nemam objašnjenje za ovakav Mirin potez. Dan pre samoubistva vratili smo se sa odmora. Zbog blokade na putevima od Beograda smo putovali 15 sati. Kad smo stigli kući olučili smo da se odmorimo. Mirjana se požalila na bol u grudima. Mislio sam da će to proći kad se odmori. Međutim kad se ujutru probudila žalila se da protekle noći nije oka sklopila. Pozvali smo komšinicu psihijatra, ona je rekla da je sve u redu i savetovala odmor - priča Nebojša Ilić, često prekidajući priču. Ističe da je tek posle tragedije shvatio da je Mirjana sve unapred smislila i da se tog subotnjeg jutra opraštala od svoje porodice.

- Tog jutra je poljubila našu Nikitu i rekla mi da je odvedem kod njene majke. Meni je kasnije vratila mobilni telefon koji sam joj nedavno poklonio rekavši da njoj više neće trebati. Tek kasnije sam shvatio da se na ovaj način oprostila od mene i naše Nikite i da je najavila ono što će se dogoditi - priča Nebojša Ilić.

A. Mitković