Arhiva

Nije bilo otpuštanja zaposlenih sa invaliditetom

Republički fond za zdravstveno osiguranje | 20. septembar 2023 | 01:00
Nije bilo otpuštanja zaposlenih sa invaliditetom


O toj akciji, čiji je cilj bio da se unapredi položaj osoba sa invaliditetom i poveća nivo ostvarivanja njihovih prava, obaveštene su sve filijale RFZO-a, koje su bile obavezne da kontaktiraju lokalna udruženja osoba sa invaliditetom, radi izbora odgovarajućih kandidata, zainteresovanih za rad u RFZO. Nakon obavljenih razgovora direktori filijala, na osnovu kriterijuma stručnosti i sposobnosti za obavljanje poverenih poslova, trebalo je da izaberu kandidata sa kojim će zaključiti ugovor o radu i na osnovu toga RFZO je 2008. i 2009. primio u radni odnos određeni broj osoba sa invaliditetom.

Ubrzo nakon započetog postupka zapošljavanja, Vlada Srbije je početkom 2009. usvojila mere racionalizacije i smanjenja javne potrošnje, kojima je obustavljeno zapošljavanje u javnom sektoru. Zbog tih mera, RFZO je bio u obavezi da obustavi dalji prijem u radni odnos, pa i započeti postupak zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što je kasnije posebno bilo onemogućeno donošenjem Zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji i Odluke Vlade o maksimalnom broju zaposlenih u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje.

Od decembra 2009. do marta 2011. RFZO je bio u obavezi da u više navrata sprovede postupak racionalizacije broja zaposlenih, ali i pored toga nijednom zaposlenom koji je zasnovao radni odnos kao osoba sa invaliditetom nije otkazan ugovor o radu. Propisi koji uređuju zapošljavanje u javnom sektoru nisu, dakle, dozvolili da RFZO na svakih 50 zaposlenih primi jednu osobu sa invaliditetom u radni odnos, kao što propisuje Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Zbog toga je RFZO bio prinuđen da u skladu sa članom 29. tog Zakona plaća penale, kao i drugi poslodavci koji podležu navedenim ograničenjima.

RFZO je kao poslodavac uvek pokazivao visok stepen društvene odgovornosti i nikada nije otkazivao ugovore o radu osobama sa invaliditetom, niti to namerava da čini u narednom periodu.