Arhiva

Isceljenje gogoljevskim humorom

Dana Todorović | 20. septembar 2023 | 01:00
Isceljenje gogoljevskim humorom


Kako je nastao roman?

Koliko god da je postavka romana plod moje mašte, a radnja i likovi udaljeni od nekog realnog života, Park Logovskoj zapravo je najličnija priča koju sam mogla da ispričam. Početna ideja bila je uslovljena isključivo temom koja je uvek bila veoma aktuelna u mom životu: put preobražaja, isceljenja, osvešćivanja... Moglo bi se reći, potraga duše za svojom suštinom. Kada govorimo o stilu, prevagnula je ljubav prema klasičnoj ruskoj književnosti i onom nenametljivom gogoljevskom humoru koji obiluje ironijom. Bez nekih velikih pretenzija, imala sam želju da se s tim stilom malo poigram, a kako mi se činilo da stil klasične ruske književnosti ima smisla oživljavati jedino ukoliko se postavi u potpuno izmešten, metafizički kontekst, ovaj spoj stila i tematike, iako pomalo neočekivan, nametnuo mi se kao potpuno logičan.

Kako biste u knjižari budućem čitaocu preporučili svoju knjigu?

Prilično je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer mi se čini da umetnicima ne bi trebalo da bude svojstveno da preporučuju svoja dela (barem ja u tome osećam neku vrstu nelagode), ali recimo da bi ova knjiga mogla da prija ili znači onome ko u borbi sa sopstvenim mrakom teško pronalazi utehu (a takvih nas je, verujem, mnogo); onome ko se oseća usamljenim i ko gubi veru u sebe i svoj put, te onome kome je možda potrebno malo ohrabrenje da zaviri u sebe i primeti da je, čak i u ovim vremenima sveopšte hladnoće i otuđenosti, svetlost i dalje tu, samo ponekad čuči u zasenku.

Šta za vas znači NIN-ova nagrada?

Suvišno je i govoriti o značaju, imajući u vidu njenu višedecenijsku tradiciju i mnoge književne velikane koji su je do sada poneli, ali mislim da je suština svake nagrade da doprinese osnovnoj svrsi književnosti i približi to neko umetničko delo ljudima. Dostupnost svake knjige, filma, slike, pozorišnog komada ili muzičke kompozicije koji imaju snagu da pokrenu nešto u čoveku, da oplemene ili otvore neke nove vidike, uvek me raduje, bilo to mojih ili tuđih ruku delo, naravno.

Park Logovskoj (Geopoetika)

Uvaženi šahovski velemajstor Sopoćin pristiže u Park Logovskoj, gde će se održati višednevni turnir. Posredi, međutim, nije uobičajeno šahovsko takmičenje - taj velemajstor intelektualnog sporta igraće protiv šarolike galerije likova.