Arhiva

Poglavlje po poglavlje života

Mića Vujičić | 20. septembar 2023 | 01:00
Poglavlje po poglavlje života

Fotografije: Vesna Lalić, Mitar Mitrović

Književniku Draganu Velikiću uručena je 62. NIN-ova nagrada za roman Islednik prošlog ponedeljka, u velikoj sali Skupštine grada Beograda. Najstariji nedeljnik na Balkanu i šesti najstariji nedeljnik u svetu, proslavio je osamdeset prvi rođendan i šezdeset pet godina od obnovljenog izlaženja.

Priznaćete da ne izgledamo loše za jednog takvog matorca, rekao je Milan Ćulibrk, glavni urednik NIN-a, na početku priredbe kojoj su prisustvovali članovi Vlade Srbije, diplomate, pisci, novinari, nekadašnji laureati prestižnog priznanja, ljudi iz kulturnog, političkog i društvenog života.

Istakao je kako je iza priznanja prvi put stalo Ministarstvo kulture i informisanja. Takođe, tokom 2015. godine, redakciji se prvi put javila velika međunarodna kompanija, spremna da podrži NIN-ovu nagradu, pod jednim uslovom: da se njeno ime ne pominje, kako se na taj način ne bi skretala pažnja sa suštine, sa same nagrade i njenog dobitnika.
Dragan Velikić upisao se u istoriju kao treći pisac kome je, pored Dobrice Ćosića i Živojina Pavlovića, pošlo za rukom da dva puta napiše najbolji roman godine.



Mihajlo Pantić pročitao je obrazloženje žirija kritike u kome je istaknuto da se jednom svojom stranom Islednik čita kao obrazovni roman, kao povest o sentimentalnom, melanholičnom vaspitanju čoveka koji se višom voljom obreo na ovom svetu, pa se jednom nužno morao zapitati: ko sam i kakav sam to ja...

Šta oblikuje čoveka? Dragan Velikić piše o različitim formativnim uticajima, počev od porodične priče, roditeljskih sudbina, preko porekla, društva, ideologije, umetnosti, jasno određenog geografskog prostora i uokvirenog istorijskog vremena, sve do enigme genetskog nasleđa koja se razrešava u svakoj pojedinačnoj egzistenciji. Polazeći od priče o majci, vraćajući se nekim najvažnijim detaljima iz njene fikcionalne biografije, pisac predočava panoramu jednog doba.

Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije, uručio je nagradu i rekao kako priznanje ulazi u svoju sedmu deceniju kao bezuslovno najznačajnija, najprestižnija i najuticajnija nagrada na srpskoj književnoj sceni. Zaista je kuriozitet da se prvi put dodeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.



Ministar je skrenuo pažnju da žiri knjigu opisuje kao sugestivno i slojevito ispripovedanu priču o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati. Najiskrenije čestitam dobitniku na zasluženom priznanju, a instituciji NIN-ove nagrade, kao i srpskoj kulturi, želim što više značajnih ostvarenja, uprkos složenim egzistencijalnim okolnostima, na koje svi zajedno, uveren sam, ne samo da možemo, već i moramo racionalno uticati. I sugestivno i slojevito.

Laureat Dragan Velikić je napomenuo da su prestižno priznanje stvorili pisci koji su danas klasika srpske književnosti, ali da je stvaraju i čitaoci. Svaka dobra knjiga ima onoliko verzija koliko i čitalaca. Svaki strastveni čitalac mnogo je više od otiska prsta, potpisa i matičnog broja. On je vlasnik jedinstvenog sveta, a takvim se teško može manipulisati. I kada izmišlja, prava literatura ne laže. Zato u Isledniku majka kaže: Neće svet propasti zbog ozonske rupe, niti zbog Marsovaca, već zbog laži.
Glumac Tihomir Stanić pročitao je, tradicionalno, odlomak iz nagrađenog dela.



Inspirisana sjajnim, herojskim pričama iz svakodnevnog života, redakcija NIN-a ustanovila je prošle godine i nagradu za Ličnost godine.
Motiv romana Islednik je otvaranje emotivne priče i hrabre ispovesti o onome o čemu bismo najradije ćutali. Upravo sa idejom da se ćutanje mora prekinuti, kao i da se herojski činovi otuđe od zaborava, NIN-ova redakcija dodeljuje nagradu za Ličnost godine, istakla je Jelena Milošević, direktorka magazinskih izdanja u kompaniji Ringier Axel Springer.
Priznanje za 2015. godinu odlazi u ruke mlade žene koja ponosno nosi ime junakinje Tolstojevog romana, jer je upravo Nataša Rostova sišla sa stranica Rata i mira i napisala ovu priču. Poput Tolstojeve junakinje, naša Nataša transformisala je svoju mladost, životni peh i tugu u ličnu pobedu.