Arhiva

Varufakisovi Srbi

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Varufakisovi Srbi

Foto Dušan Milenković

Pokret je dobio podršku oko 2.500 ljudi, a među potpisnicima su DŽulijan Asanž, filozof Slavoj Žižek, muzičar Brajan Eno, reditelj Ken Louč, ali i dva intelektualca iz Srbije - direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević i politikolog Filip Balunović.
Tu je i Srećko Horvat iz Hrvatske, pa je pristupanje pokretu bilo i prijateljski čin. Ono što u evropskom nasleđu vredi posledica je unutrašnje kritike Evrope, a to ovaj pokret želi da iznutra preispita šta danas ne valja. Vrlina inicijative je što može da pospeši kritički dijalog. Jer, budući da smo već prošli kroz ratove, krize, talase izbeglica, ima i od nas šta da se nauči, kaže Borka Pavićević.Prema njenim rečima, najveća opasnost po evropski projekat trenutno potiče od ideološkog skretanja udesno, čemu naročito pogoduju ekonomska i izbeglička kriza, kojima je zajednički uzrok klasni sukob.

Mnogo je sličnosti s tridesetim godinama prošlog veka, a Evropa je kontinent solidarnosti. Za nju se mora boriti, poručuje ona.
Filip Balunović, za NIN, ističe da pokret ne planira neposrednu saradnju sa levičarskim partijama u okvirima nacionalnih država, umnogome usled bojazni da se ta saradnja može oportuno iskoristiti u dnevnopolitičkim prepucavanjima. Zaista, Borko Stefanović ili Aleksandar Vulin, na primer, mogli bi da u izbornoj kampanji upotrebe neku zajedničku fotografiju s Janisom Varufakisom kao jemstvo njihovog socijalno pravednoga srca.

Zanimljivo, Manifest DiEM25 deluje daleko manje ratoborno od proglasa na osnovu kojih je Siriza svojevremeno došla na vlast. Čini se da je radikalizam ustupio mesto reformizmu?
Radikalne politike imaju pred sobom jednu veliku prepreku njihovo formiranje, sprovođenje i efekti vezani su isključivo za duži rok. Zadatak onih koji su spremni da žrtvuju sadašnjost za budućnost koja može i ne mora da dođe jeste da ubede druge da se pridruže revolucionarnoj borbi uprkos neizvesnom ishodu. Zadatku se često pristupalo antidemokratski, pa smo kroz istoriju često bili svedoci radikalnog početka i reformističkog razvoja. DiEM25 je pokušaj primene obrnute logike: reformistički početak, s tendencijom ka radikalnom razvoju situacije, zaključuje Balunović.