Arhiva

Život u tišini

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Život u tišini

Foto Nebojša Raus

Blic fondacija je pokrenula veliku humanitarnu akciju Srce za decu da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS. Od ukupno 56 porodilišta, koliko ih ima u Srbiji, aparate za skrining sluha poseduju svega tri porodilišta: Užice, Subotica i Zvezdara. Blic fondacija je u proteklih 15 dana aparate za skrining sluha uručila porodilištima u Nišu i Valjevu.
Zbog nedostatka ovih aparata oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije a posledice su drastične.

Filip, danas četrnaestogodišnjak, mogao je da izbegne život u tišini. Mogao je da ima detinjstvo poput sve zdrave dece, da je odmah nakon njegovog rođenja ustanovljeno da ima 90 odsto oštećenja sluha. Ali, nije. Kao dvogodišnje dete igrao bi se u sobi, razdragano i veselo, ali bez ikakve reakcije na sve ono što ne vidi. Trgnuo bi se tek ako su u pitanju jake vibracije, svaki ostali zvuk ostavljao ga je ravnodušnim potpuno. Tek kada bih vrata jako zalupila ili bacila šerpu o pod, da se sve zatrese, primetila bih njegov okret ka meni i tek tada bi se nasmejao, priča njegova majka Ivana Milovankić.

I to je u njoj pokrenulo crve sumnje.
NJen sin danas ima iza sebe desetine pregleda, lekarskih intervencija, različitih dijagnoza. Kada su Ivani u Specijalnoj ustanovi za rehabilitaciju sluha u Ulici Svetog Save u Beogradu saopštili da njen sin ne čuje 90 odsto, bilo je isuviše kasno za primenu ma kog slušnog aparata. Jedini izlaz za njih bilo je preseljenje iz Aleksandrovca Župskog u Kragujevac zbog škole za decu sa oštećenim sluhom. I sada, Filip je radoznao baš kao i svako drugo dete, ali slabo izgovara reči i kada komunicira sa nepoznatim ljudima majka je njegov prevodilac. Uprkos ogromnom oštećenju sluha, odličan je učenik, što je podrazumevalo daleko više truda. Možda bi sve bilo drugačije da je njegov gubitak sluha otkriven ranije, odmah po rođenju. Posledice bi sigurno bile znatno manje. Zato je ova akcija `Blic fondacije` izuzetno važna, da u svakom porodilištu može da se proveri sluh novorođenčeta, kaže majka Ivana Milovankić.

Na teritoriji Šumadijskog okruga u dva porodilišta, u Kragujevcu i Aranđelovcu, godišnje se rodi oko 2.500 beba. Dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra, kaže da se u Kragujevcu zbrinjavaju novorođenčad iz čak 12 porodilišta, sa ukupno 10.000 beba. Ali, za tu decu ne postoji nijedan aparat za skrining sluha, neophodan za ranu dijagnostiku i lečenje.

O važnosti ranog otkrivanja oštećenja sluha govori prof. dr Nenad Arsović, direktor Klinike za ORL Kliničkog centra Srbije. Striktan je kada kaže da lečenje deteta treba da počne najkasnije sa šest meseci, jer, govor se uči slušanjem i za njegov normalan razvoj neophodan je dobar sluh. Zato je rano otkrivanje njegovog oštećenja još u porodilištu od velikog značaja za razvoj dece. Upravo zato je važno uvesti u sva porodilišta u Srbiji neonatalni skrining sluha kod novorođene dece. Akcija Blic fondacije je od neprocenjivog značaja za zdravlje dece, kaže Arsović.
Bez neonatalnog skrininga, oštećenja sluha se otkrivaju u proseku tek oko druge godine života deteta. Isuviše kasno. Jedini izbor tada za njih su specijalne škole, i znakovni jezik.

Od 4. marta do 30. aprila prikupljaće se prihod od humanitarnog broja 2552 i svih uplata na tekući račun Blic fondacije, što će biti iskorišćeno za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba.
U Srbiji se svake godine rodi više od 60.000 dece, od kojih, prema procenama zdravstvenih organizacija, oko 300 sa oštećenim sluhom. Ako želite da pomognete, možete poslati SMS na broj 2552 ili uplatiti sredstva na tekući račun Blic fondacije: 275001022194970990 RSD, Societe Generale Srbija, Beograd.