Arhiva

Sudba Botičelijeva

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Sudba Botičelijeva


Umesto da su nam iz Londona poslali Sandra Botičelija, oni nam šalju princa Čarlsa koji, vidim, na prijemu kod Vučića, drži vinsku čašu stolovaču kao pivsku flašu!? I pre bih, bre, sa Biljom odlepršao na Botičelijevu izložbu u Londonu, nego što bi princu Čarlsu nazdravljao na nekom prijemu. Jer, ne bih izdržao da mu ne pokažem kako se drži čaša za vino i zbog tog skandala opet bi nam poslali nekog Milosrdnog anđela

Ah, Botičeli! Uvek me srce zaboli kada mu se samo i ime pomene. Bio je pet godina stariji od Leonarda da Vinčija i bili su kod istog učitelja Verokija iz Firence. Ali, dok je Leonardo, još u mladosti, slavu stekao, Botičeli je zaboravljen, prosto izbrisan iz renesanse!? Setiće ga se tek u slavna viktorijanska vremena, u 19. veku?! Kako li se, o nebesa, sve to desilo?!

Botičeli je, kažu, bio opsednut paganskim temama. I zaista, njegova remek-dela Rađanje Venere ili Primavera, nisu li to stare srpske boginje, rusalke sa dugim rusim, rićkastim kosama, pritom u telu građene kao violine? I nisu li one opčinile i Renea Magrita, Endija Vorhola, Boba Dilana, pa i svetske modne dizajnere?!

E sad, Botičeli se još u mladosti zaljubio u prelepu plemkinju Simonetu Vespuči. Ta ljubav mu nije uzvraćena, ali Botičeli je, ipak, tražio da bude sahranjen, kao pas, kraj njenih nogu u Crkvi svih svetih. I to mu je uslišeno 1510. godine. Ali gle, Botičeli je za života bio, kao i Leonardo, optužen za ljubav prema jednom muškarcu. Botičeliju su pripisali Đirolima Savanarolu, baš kao što meni pripisuju Lazanskog koga se, evo, javno odričem! Tim pre što je izjavio da Vučić ima viziju! Čuj, viziju!? Valjda, kao i Savanarola!?

A, Savanarola je zbog paganskih tema zapalio Botičelijeve slike na glavnom trgu Firence! Pritom je zapalio i bogumilske spise koji su se zatekli kod Botičelija. Zato će, kasnije, papa Aleksandar Šesti, inače Rodrigo Mediči, zbog tog divljaštva zapaliti na lomači Savanarolu na tom istog firentinskom glavnom trgu!

Ovde se, u ovu priču upliće K. G. Jung, moj guru iz Švice: Među spaljenim bogumilskim rukopisima su i oni kojima se pominje da je Hrist iz Makedonije. A spaljen je i spis Arija iz Aleksandrije u kome je, takođe, pisalo da je Hrist zapravo sin Aleksandra Velikog. Sve ovo je papa Aleksandar Šesti ispričao svom miljeniku Leonardu da Vinčiju! Leonardo je sve to čuo i u Solunu, na putu od Venecije ka Dunavu.

Treba li reći zašto je papa Aleksandar iz moćne firentinske porodice Mediči zapalio Savanarolu na lomači? Prvo, Mediči su Medići iz južnog Banata. Bajdvej, glavna ulica u Firenci i danas se zove Srbska ulica! Ako ćemo pravo i Firenca je, zapravo, Virovitica! Jer, i Crnjanski je pisao da reka Arno kod Firence pravi virove. Zatim, na dvadesetak kilometara od Firence, u zabrđu Tirenskog mora, leži grad Luka u kome vekovima vladaju Balšići!? Jedna ulica se i u tom gradu zove Srbska ulica, a brda oko Luke zovu se Srbkinje! Nedaleko je, gle, i Leonardova varoš - Vinča! Elem, i danas, u Toskani, kada se raspravlja o starosti porodica, postoji izreka: Kažite samo da li ste stariji od Balšića! A Balšići vladaju Toskanom od 900. pa sve do 1774. godine. Balšići i Medići su, dakle, postojali mnogo pre dinastije ovog princa Čarlsa oko koga se srpska kamarila, onomad, lomatala cela dva dana.

Tu se i moja Crna nadovezuje: Da su Srbi bar malo pametni, oni bi iz Londona preuzeli izložbu Botičelija, mada Narodni muzej nikako da proradi. Ali, Botičelijeve slike mogle bi da se postave u zgradi Skupštine Srbije, da novoizabrane poslanike stalno podsećaju koliko su Srbi nekad moćni bili!