Arhiva

Žrtve bez podrške

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Žrtve bez podrške
Mreža Žene protiv nasilja Evropa (WAVE ) pokrenula je evropsku Step up kampanju sa namerom da u naredne dve godine, kroz promovisanje prava žena i dece, koji su preživeli nasilje, dobiju adekvatnu pomoć i zaštitu. Iako cifre pokazuju da je svaka treća žena u Evropi doživela fizičko ili seksualno nasilje, a da je, recimo, 2012. godine 47 odsto svih ubistava žena počinio član porodice ili intiman prijatelj, u Evropi ipak nije obezbeđen zadovoljavajući pristup specijalizovanim uslugama podrške.

Nisu obezbeđeni SOS telefoni, nedostaju skloništa za žene, a Centri za podršku žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja ne postoje. Tim povodom Rosa Logar, predsednica WAVE je izjavila: Nedovoljno se ulaže u specijalizovane usluge podrške u mnogim zemljama u Evropi i kao posledica žene nemaju kome da se obrate za adekvatnu pomoć. Pozivamo vlasti EU, nacionalne vlade i druge zainteresovane strane u društvu da povećaju investicije da bi se zaustavilo nasilje prema ženama.

Analizirajući usluge WAVE je došao do upozoravajućih brojki na nivou Evrope, a Žene protiv nasilja u Srbiji su, poredivši evropske i naše usluge, dokazale da i za tim kaskamo.

Samo 15 od 46 evropskih zemalja imaju SOS telefone koji rade neprekidno i koji su besplatni za žene, a u Srbiji još uvek nema SOS telefona koji bi 24 časa bio dostupan. Prema standardima SE u Evropi nedostaje više od 47.000 mesta u skloništima za žene, a u Srbiji nedostaje više od 500 mesta. Pristup specijalizovanim uslugama podrške je otežan mnogim ženama a naročito ženama iz marginalizovanih grupa, dok u Srbiji ne postoje čak ni podaci o njihovim potrebama.

Nedovoljna ulaganja u adekvatnu podršku imaju veze sa široko rasprostranjenom pojavom okrivljavanja žene žrtve za nasilje kojem je izložena, smatra WAVE.