Arhiva

Prve žrtve „Lavine“

Branislav Božić | 20. septembar 2023 | 01:00
Prve žrtve „Lavine“


Nedavno hapšenje grupe bankara u Republici Srpskoj nosilo je prilično maštovit kodni naziv Lavina, izgleda ne bez razloga jer neposredna dramaturgija nakon toga kao da najavljuje da su bankari samo prve i ne najvažnije žrtve. Kao što je obznanjeno, uhapšeno je deset bankara među kojima su najzvučnija imena dve direktorke, Slavice Injac (Agencija za bankarstvo Republike Srpske) i Snežane Vujnić (Investiciono-razvojna banka Republike Srpske). Ostali su direktori i drugi visokopozicionirani rukovodioci Bobar banke koja je prošle godine bankrotirala.

Svima uhapšenima je određen kućni pritvor, a Tužilaštvo BiH ih tereti za zločinačko udruživanje radi činjenja brojnih malverzacija čime je nanesena šteta od 123 miliona konvertibilnih maraka (62 miliona evra). Po svoj prilici, propale su pare brojnih deponenata javnih fondova dečje i zdravstvene zaštite, elektroprivrede, nekih ministarstava, lokalnih zajednica...

Inače, banka je bila u vlasništvu Gavrila Bobara, važnog čoveka u Dodikovom SNSD-u, koji je bio i poslanik u parlamentu RS. On je umro pre nešto više od godinu dana, a banka je bankrotirala dva meseca kasnije. Već prvi uvid u poslovanje pokazao je da je ona godinama pre toga radila mimo bankarskih propisa i da je sve to znala Agencija za bankarstvo, koja obavlja nadzor nad svim bankama i zbog toga je optužena Slavica Injac. I ona je vrlo važan Dodikov čovek, veruje se, jedan od najbližih. Druga zvučna bankarka je Snežana Vujnić, koja je na čelu Investiciono razvojne banke Republike Srpske. To nije komercijalna banka, već neka vrsta fonda koji preko komercijalnih banaka finansira sve važne investicione i razvojne projekte, a prema mišljenju Tužilaštva nisu vodili računa o procedurama, nisu bili ozbiljni u plasiranju novca, kolokvijalno nisu se držali zakonskih već, po svoj prilici, političkih kriterijuma.

Sve će to biti predmet nadgornjavanja Tužilaštva i odbrane u sudskom postupku koji sledi, ali je i u javnosti RS ovaj slučaj doneo novi zaplet. Od najviših funkcionera prvi se i dosad gotovo jedini oglasio Milorad Dodik rečima da je udar na RS i njen bankarski sektor, objašnjavajući kako su hapšenja izveli pripadnici SIPA (policijska agencija na nivou BiH).

Namerno ili nenamerno, delimično ga je demantovao direktor policije RS Gojko Vasić priznanjem da su i oni našli kriminal u Bobar banci. Pokušaj da se ospori nadležnost Tužilaštva i Suda BiH otpada jer je banka imala svoje filijale u Federaciji BiH. Uz to, prema Tužilaštvu, u malverzacije su upetljane neke banke iz Podgorice, preduzeća iz Hrvatske, pa se čitava priča proteže sve do Italije.

Nevolja za Dodika je i ćutanje mnogih važnih ljudi u njegovoj stranci, pa javno nezadovoljstvo njegovog najvećeg koalicionog partnera Demokratskog narodnog saveza koji je tom prilikom održao i vanredno zasedanje najvišeg stranačkog tela, tako da se vlast u RS opasno zaljuljala. Problem predstavljaju još dve banke. Jedna je Banka Srpske, koja je u većinskom državnom vlasništvu i koja je već mesecima u blokadi, pa i tu preti propast velikih državnih para. Tu je i Pavlović banka u kojoj je Dodik digao kredit za vilu na Dedinju, a vlasnik i većina rukovodilaca se nalaze u kućnom pritvoru, jer i njih čeka sudski proces.

Celi bankarski sektor u RS za prošlu godinu beleži očajne rezultate, dok u drugom entitetu, Federaciji BiH, kažu da nikad nisu bolje poslovali. Dodik sve to pokušava da premesti na politički teren, optužujući opozicionu Srpsku demokratski stranku i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, koji odgovara: Hapsićemo još, kriminal preti da uruši Republiku Srpsku.