Arhiva

Drugačiji

D. Jovićević | 20. septembar 2023 | 01:00
Drugačiji


Prvi put, Festival se održava bez njegovog osnivača, prerano preminulog filmskog kritičara Nebojše Popovića.

Festival počinje sa debitantskim dokumentarnim filmom Pixadores Amira Arsamesa Eskandarija. Ovo je ujedno i prilika da Escandari poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva i koju je napustio pre 27 godina. Naime, Eskandari je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo sve do početka ratova devedesetih. NJegov film Pixadores vodi sa grupom otpadnika-umetnika na uzbudljivo putovanje, od vrhova nebodera u Sao Paulu na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.

U Beograd dolazi i reditelj Juka-Peka Valkeapa. NJegov film Bekstvo predstavlja pobunjenike mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni rok i problematičnu štićenicu doma, koji zajedno beže. To je galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo, te otuda i slogan ovogodišnjeg festivala Drugačiji.

Na programu su i nagrađivani Mačevalac Klausa Haroa i blokbaster DŽangrizalo Domea Karukoskog, o tvrdoglavom i džangrizavom starcu koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina. Film je imao pola miliona gledalaca u Finskoj. Slede LJubav i inženjering Tonislava Hristova o grupi štrebera koji uz pomoć nauke traže formulu kako osvojiti devojku, Oproštaj Petrija Kotvice, Glavom napred Antija Heikija Pesonena o samohranoj majci sa suviše divljim smislom za humor, kao i dva filma Aleksija Salmenpere - Distrakcije i Auto-put Aljaska.