Arhiva

Pomoć za najosetljivije

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Pomoć za najosetljivije

Foto Vesna Lalić

Posle Niša, Valjeva, Vršca, Prokuplja i porodilište u Šapcu je dobilo aparat za skrining sluha kod novorođenčadi, u okviru akcije Blic fondacije Srce za decu. Cilj akcije, čiji je pokrovitelj Ministarstvo zdravlja a medijski partner RTS, jeste da svih 56 porodilišta u Srbiji dobiju aparate za proveru sluha kod beba.

Porodilište u Šapcu je peto po redu koje je u humanitarnoj akciji Blic fondacije Srce za decu dobilo aparat za proveru sluha kod beba. Akcija Srce za decu je naišla na veliki odjek kod građana Srbije i ovaj aparat koji je uručen porodilištu u Šapcu, kupljen je od sredstava koje smo prikupili od SMS poruka koje su stizale na humanitarni broj 2552. Pozivamo i dalje naše građane da podrže ovu akciju i da šalju poruke na 2552, a posebno društveno odgovorne kompanije da značajnijim uplatama na tekuće račune Blic fondacije podrže ovu akciju koja se tiče isključivo zdravlja naše dece.

Opremanjem svih porodilišta aparatima za rano otkrivanje oštećenja sluha kod novorođenčadi, Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrining sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rođenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i da na vreme organizuju adekvatnu terapiju.

Humanitarna akcija Blic fondacije Srce za decu čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi trajaće do 31. maja. Sav novac koji se do tada prikupi od SMS-ova na humanitarni broj 2552 (cena jednog SMS je 100 dinara) biće iskorišćen za kupovinu tih aparata. Takođe i sve uplate na tekuće račune Blic fondacije namenjene su za nabavku aparata za proveru sluha kod beba.

Aparat za skrining sluha je u ime Blic fondacije Odseku za neonatologiju bolnice u Šapcu uručila glumica Danica Maksimović. Znam šta znači sreća kad očekuješ i rodiš zdravo dete, ali suočenje sa saznanjem majki da bilo šta nije u redu sa bebom je neopisiva bol i velika trauma, i zato mi kao pojedinci ali i društvo u celini moramo da osećamo empatiju za ovakve probleme koji nisu nerešivi, rekla je.

Šef Odseka neonatologije u Šapcu, dr Mirjana Lukić, zahvaljujući na donaciji kazala je da će od danas svakoj bebi biti proveren sluh već u prvim danima po rođenju. Opšta bolnica Dr Laza K. Lazarević u Šapcu se zahvaljuje `Blic fondaciji` povodom donacije aparata za skrining sluha. Rani skrining sluha omogućava da se rehabilitacija kod dece sa oštećenim sluhom započne od 3. do 6. meseca života, jer u tom periodu dolazi do boljeg i bržeg razvoja govora, što je neophodno za normalan i pravilan intelektualni razvoj. Drago nam je, rekla je dr Lukić što je Blic fondacija i ovom donacijom prepoznala problem, nudeći pomoć najosetljivijoj i najbitnijoj grupi - a to su deca.

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Procene lekara su da tri do pet beba na 1.000 novorođenih ima oštećen sluh. Akcija Srce za decu će trajati do 31. maja i do tada očekujemo još veću podršku i građana i društveno odgovornih firmi.