Arhiva

Mrlja

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Mrlja


Umro Mrlja, crni belopalanački mačorčić koji je svojevremeno došetao u atelje slikara Dragoljuba Ilića Dragičke. Mrlja je zbog nesrećnog detinjstva zakržljao, ali je gospodin bio. Stalno je nosio svilenu, crvenu leptir mašnu. Dragički je spavao na ramenu i imao grofovsku negu i ishranu. Ali, avaj, neko je u komšiluku otrovao nečijeg psa, mislim, haskija, pa je, eto, nastradao i Mrlja kao usputna šteta

E, sad, ova nesrećna priča ima i ezoterijsku dubinu. Na jednoj spiritističkoj seansi ispostavilo se da je Mrlja praunuk moje Crne, kao što je, je l` da, Dragička čukunčukununuk Leonarda da Vinčija. Uostalom, Dragičkina baba Nasta znala je da govori italijanski, iako iz Bele Palanke nije za života mrdnula, a nije imala ni jedan razred osnovne škole!? Šta, zvuči blesavo, nategnuto!? Samo polako, gospodo!

Elem, prošlog četvrtka iz Rima stigla vest da se porodična loza Leonarda da Vinčija još nije ugasila! Istoričari Alesandro Vesozi i Anjeze Sabato su na konferenciji za štampu saopštili da su našli 35 živih potomaka Leonardove braće i sestara i da je među njima i režiser Franko Zafireli!

Ova vest iz Rima zatekla me je u troli, na putu za Resavsku 28, gde sam imao zakazanu promociju mog Leonarda na Dunavu. Dakle, i poslednjem dunavskom somu je, valjda, jasno da je reč o - Jungovom sinhronicitetu! A setićete se, možda, da je pre tri nedelje, u tom istom Rimu, otvorena izložba Leonardovih vojnih mašina, a tada sam promovisao Leonarda na Dunavu u RIMSKOJ (!?) dvorani Gradske biblioteke u Beogradu!? Bajdvej, osam godina pre ove izložbe Leonardovih mašina u Rimu, naš slikar Lale Đurić je, prvo u Nišu, a potom i u Beogradu, priredio izložbu tih istih Leonardovih skalamerija!? Kako je to Laletu uspelo? Šta, kako!? Lale je, moj bato, rođen u selu LJubatovica pored Bele Palanke! A sad vi, neverni, dobro razmislite: da li i u Ponišavlju ima Leonardove žive rodbine, njegove vanbračne dečurlije!? Manite se priča da je Leonardo bio homoseksualac! Čitajte Frojdovu studiju o Leonardu i shvatićete da je svaki pravi muškarac - pritajeni homoseksualac!

K. G. Jung, moj guru iz Švice, staje potpuno na moju stranu: Prava je šteta što istoričari Vesozi i Anjeze nisu mogli da uzmu uzorak DNK sa Leonardovih kostiju. Gotovo sam siguran da bi se pokazalo da ste Lale, Dragička i ti Leonardovi potomci! Pardon, tu je i Olja Ivanjicki! Ali, nažalost, posle Leonardove smrti 1519. godine, u verskom ratu, njegovo telo je nestalo! Izgleda da su ga negde odneli valdezi, francuski jeretici

Ali, da ne ispadne da sam bolesno opsednut Leonardom. Opsednut sam, bre, i Vukom Jeremićem! Posle Vučića i Pajtić ga podržao! Ne mogu da se pomirim s tim da umesto mene, Leonardovog potomka, generalni sekretar bude potomak iz dinastije Pozderaca! Čuj, mali ima kičmu! Uostalom, ako nećete mene, zbog mog srpskog, arijevskog porekla, evo, uzmite Noama Čomskog! On ima i kičmu i mozak i muda!

Sve ovo kažem u Resavskoj 28, a onda se vraćam sa Biljom pešice za Gročansku. Kad, u stanu zatičemo Čomskog! Mislim, na RTS 2, u Trezoru, u gluvo doba noći kada je vreme za porniće.
Intervju Mije Ilića sa Čomskim gleda i moja Crna, pa kaže: Ako Jeremić postane generalni sekretar ove planete, to znači da je ljudskom rodu odzvonilo i da je negde, na Nebu, odlučeno da se kičmenjaci, sa Zemlje, istrebe. A Leonardov grob je prazan. Tvoj Leo je, odavno, na Sirijusu. Gore je i Mrlja. A i tebe na Sirijusu nestrpljivo očekuju