Arhiva

Vatrene ulice

B. Božić | 20. septembar 2023 | 01:00
Vatrene ulice

Foto Đorđe Kojadinović

Tada su, da podsetimo, dve koalicije (Dodikov SNSD i grupa manjih partija i Savez za promene u kojem su SDS, PDP i NDP) dobili gotovo isti broj glasova, pa su jedni vlast u RS, a drugi vlast na nivou BiH. Ova prilično šizofrena situacija već mesecima raspaljuje strasti i drži previsoku emotivnu temperaturu.

Od izbora do danas ionako nevesele opšte ekonomske prilike su se dodatno pogoršale - opšte siromaštvo ubrzano raste, broj zaposlenih pada, budžetske isplate sve više kasne, bankarski sektor je u gubitku. I još, obelodanjeno je da organi gonjenja istražuju visokopozicionirane ljude iz vlasti, među njima i Dodika.

Sve ovo je bio okidač za Savez za promene da zakaže protest 14. maja u Banjaluci zbog, kako su naveli u proglasu: veleizdajnika, koji su uništili ekonomsku, a time uništavaju i biološku supstancu RS.

Dodik je odmah odgovorio zakazivanjem kontramitinga, istog dana u isto vreme samo nekoliko stotina metara dalje i time praktično celoj drami dodao novi zaplet. Istovremeno on celu opoziciju optužuje za izdaju, a da bi, verovatno, bio uverljiviji javno tvrdi da iza cele priče stoje, kako on kaže, neki Englezi i Turska.

Da je Dodika baš uhvatila nervoza pokazuje i činjenica da opoziciji još nisu izdali dozvolu za skup, a sebi su je već dali mada su ovi prvi tražili.

Pred samo zaključivanje ovog broja NIN je saznao da MUP razmatra mogućnost zabrane oba skupa radi bezbednosnih rizika. Opozicija kaže da i u toj situaciji neće odustati, a to vide kao Dodikov manevar, jer se baš prepao.