Arhiva

Udar na policiju

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00
Udar na policiju

Naime, nadomak metro stanice Veznečiler, jednako blizu istanbulskog univerziteta i turistima zanimljivih lokaliteta, u jutarnjem je špicu stradao policijski autobus. Poginulo je 11 osoba, 36 je ranjeno, od kojih su tri životno ugrožene.
Autobus je prevozio pripadnike jedinica za suzbijanje demonstracija, a bomba je, prethodno skrivena u obližnjem parkiranom automobilu, aktivirana daljinskom komandom.

Erdogan je, očekivano, odgovornost svalio na Radničku partiju Kurdistana (PKK), rekavši da je napad neoprostiv i da će Turska do kraja nastaviti borbu protiv terorista.
Mogućnost da su napad izveli kurdski militanti svakako nije zanemarljiva i nikakav im oprost ne bi trebalo dati. Ne bi valjalo, međutim, ni prećutati da Erdogan prilično planski hapsi i zastrašuje neistomišljenike, naročito prokurdske, i da zatvara opozicione medije.

Pritom većinu vremena provodi optužujući kurdske militante i, daleko ređe, islamske ekstremiste za napade, Rusiju da snabdeva PKK oružjem, Evropu da zanemaruje terorizam, dok ga sam sprovodi pod okriljem države, a odnedavno i žene. Jer, kad već nisu ravne muškarcima, kako tvrdi, ostaje im samo da rađaju, a ako ne rode, i zvanično su manjkave i nekompletne.
Možda je ipak malko i do Erdogana.