Arhiva

Do najboljeg rešenja dijalogom Vlade i poslovnog sektora

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Do najboljeg rešenja dijalogom Vlade i poslovnog sektora


Kako na tu meru gledaju dva velika činioca u borbi protiv sive ekonomije, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Američka privredna komora (AmCham)?

Goran Pitić, predsedavajući Saveza za fer konkurenciju: Tri su dominantna razloga koji opredeljuju privrednike da primaju gotovinu. Prvi bih pripisao kulturološkim obrascima u okviru kojih se prikupljanje keša vidi kao najjednostavniji način za praćenje rezultata poslovanja. Drugi razlog je uverenje da je poslovanje s karticama skuplje u odnosu na gotovinu dok je treći i najbitniji faktor sklonost ka povremenom ulasku u sivu zonu kako bi se zarada uvećala na račun poreskih obaveza. Posledica toga je da se kartice u Srbiji koriste čak pet do šest puta manje nego u razvijenim zemljama Evropske unije.

Ukoliko bismo se fokusirali na poslednji razlog, lako bismo razumeli zašto je jedini argument koji ističu protivnici kartica taj da razvoj bezgotovinskog plaćanja forsiraju oni koji žele da bankama obezbede dodatnu zaradu. Takav stav teško je održiv ako naspram njega stoji ocena da je, ipak, reč o bojazni da bi elektronska evidencija plaćanja bacila daleko više svetla na stvarni obim prometa i u skladu s tim obaveze prema državi. Zato i ne čudi stimulisanje plaćanja gotovinom i dodatnim popustima.

Savez za fer konkurenciju zajedno sa NALED-om predložio je u okviru Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije da bezgotovinsko plaćanje dobije adekvatnu podršku. Smatramo da uvođenje POS terminala, koje je obavezno za pojedine sektore prema Zakonu o fiskalnim kasama, treba da bude prošireno i na druge delatnosti u kojima dominira gotovina, poput ugostiteljstva i taksi usluga.

Želja nam je da ovo bude prirodan proces i da privrednike stimulišemo da razmišljaju u okvirima značaja dobrovoljnog poštovanja propisa. Zakon o fiskalnim kasama ne propisuje kaznu za one koje su obavezni da poseduju POS terminale i sigurno je da bi takav propust trebalo otkloniti.
Važan činilac u celoj priči jesu građani kod kojih bi najpre trebalo otkloniti bilo kakvu bojazan o bezbednosti korišćenja kartica. S druge strane, siguran sam da bi se oni koji svakodnevno koriste platne kartice veoma teško vratili na gotovinu kao što bi se svako od nas danas teško odrekao mobilnog telefona. Bezgotovinsko plaćanje i nove tehnologije nude priliku da promovišemo vrednosti nužne za brži ekonomski razvoj transparentnost, efikasnost i odgovornost i niko dobronameran ne može da bude protivnik takvog cilja.

Ivan Miletić, predsednik Odbora za borbu protiv sive ekonomije AmCham: Borba protiv sive ekonomije, a posebno protiv nelegalne trgovine, jedan je od prioriteta Američke privredne komore od 2013. godine. Odbor za borbu protiv sive ekonomije, koji je sastavljen od predstavnika kompanija iz različitih industrija koje su pogođene ovom pojavom, već tri godine radi na unapređenju regulatornog okvira i povećanju kapaciteta državne uprave da se adekvatno izbori sa ovim ozbiljnim problemom. Prvi rezultati se vide, ali je puno posla još pred nama. Ono što smo do sada naučili u radu Odbora je da je neophodno obaviti veoma detaljnu analizu efekata svake predložene mere kako bi bili sigurni da njenim sprovođenjem nećemo napraviti drugi, veći problem. Zato u predlozima mera sa kojima istupamo polazimo od analize podataka dostavljenih od strane naših članova o opštem stanju na tržištu i razgovaramo sa državnim organima vezano za kapacitete i efektivnost kontrole koju mogu da sprovedu. S obzirom na to da naši članovi i ove 2016. godine, kao najveće probleme u poslovanju navode dodatne troškove i nepotrebne namete koji se uvode nedovoljno promišljenim zakonskim rešenjima, svesni smo da moramo biti veoma oprezni da nijedna novopredložena mera ne izazove neželjeni efekat sa stanovišta povećavanja troškova poslovanja.

Zato smo sa velikom pažnjom ispratili predlog kompanije Masterkard, koja kroz detaljnu studiju kompanije Ernst end Jang razrađuje set mera za smanjenje obima sive ekonomije kroz smanjenje keš transakcija. Jedna od predloženih mera je i uvođenje obaveznih POS terminala na svim maloprodajnim objektima u Srbiji. Naš Odbor podržava svaku konstruktivnu meru koja može doprineti smanjenju obima sive ekonomije i pozdravljamo napore koje kompanija Masterkard čini otvaranjem argumentovane diskusije po ovom pitanju. Verujemo da ovakve mere mogu imati efekta ako su implementirane na pravi način, vodeći računa o uspostavljanju balansa između podsticaja ponuđenih za usklađivanje i eventualnih sankcija u slučaju nepoštovanja propisa. To znači da više pažnje treba posvetiti kalibrisanju predloženih mera, u smislu osiguravanja da mali i srednji trgovci ne osete dodatni finansijski teret, kako ne bi došlo do poremećaja strukture tržišta u korist velikih lanaca čime bi se povećali izgledi za narušavanje konkurencije i ugrožavanje poslovanja malih i srednjih biznisa koji su temelj srpske privrede.Verujemo da je svaka mera koja ima diskriminatorni efekat loša mera, i da je stoga potrebno ispitati i kako se predložene mere uklapaju u druge politike Vlade sa aspekta podsticanja preduzetništva i olakšavanja poslovanja za mala i srednja preduzeća.

Svakako pozdravljamo otvaranje diskusije na ovu temu i smatramo da se do najboljih rešenja dolazi samo kroz inkluzivnu diskusiju Vlade i privatnog sektora.