Arhiva

Seksi Votergejt

Ivana Janković | 20. septembar 2023 | 01:00
Seksi Votergejt


Donald Tramp se možda zaista, kako je izjavio, baš dobro zabavio tokom duela sa Hilari Klinton, ali ta zabava sada se za republikance pretvorila u agoniju. Pitanje više uopšte nije ko je koga nadigrao ili ko je bliži pobedi, vest je prvo bila hoće li, do kraja trke, Tramp uopšte ostati kandidat ili ćemo prisustvovati nečemu što je do sada bilo moguće samo teorijski promeni republikanskog predsedničkog kandidata nekoliko nedelja pre otvaranja birališta. Sada je pitanje koliko će još njegovih partijskih kolega javno objaviti da ga ne podržava i da se povlači iz kampanje.
Sam duel protekao je uglavnom očekivano. Rezultati gledanosti pokazali su da je ona nešto manja u odnosu na prethodni susret, utisci su uglavnom da je Hilari Klinton bila nešto bolja od Trampa, ali to nije najvažniji rezultat ovog susreta. Donald Tramp je uspeo da izazove tektonske poremećaje u stranci, koja sada panično pokušava da nađe rešenje za ono što im je protivnički tabor servirao baš uoči duela. A njihov kandidat im svojim ispadima pružio obilje materijala.

Partija je u najvećoj krizi od Votergejta 1974, izjavio je Ron Nering, nekadašnji lider republikanaca u Kaliforniji, aludiraju na skandal koji je tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona primorao da podnese ostavku.
A počelo je, kao što to obično biva, aferama i to dva dana pre samog susreta. U javnost je procurio video- snimak od pre više od deset godina na kome se Tramp, sasvim u svom stilu, hvali seksualnim podvizima, uznemiravanjem žena, napastvovanjima, uvredama i tako nadalje. Sve u svemu, počeli su da izviru snimci i njegovih privatnih razgovora, onoga što su on i njegove pristalice nazvale muškim razgovorima tipičnim za sportske svlačionice. Ispostavilo se, međutim, da ono što je tipično za svlačionice nije tipično za predizbornu kampanju. Upravo suprotno, ti neformalni razgovori, te pošalice, pretvorili su se u ozbiljnu pretnju kampanji i pad od koga će se teško oporaviti ne samo on sam već i stranka.

Ubrzo zatim, sat vremena pre početka samog duela, Tramp je pozvao novinare u svoju hotelsku sobu i tu im priredio malu konferenciju, na kojoj su se pojavile četiri žene koje su Klintonovi maltretirali. Bil tako što ih je seksualno uznemiravao, a Hilari tako što im je pretila. Jedna od njih se pojavila da posvedoči da je Hilari kao advokat pre 40 godina, odbranila čoveka koji ju je silovao, druga je pak optužila Bila Klintona za silovanje, takođe krajem sedamdesetih godina, treća je tvrdila da ju je nekadašnji predsednik seksualno uznemiravao. Ali ova predstava nije bila dovoljno uverljiva da poništi ono o čemu je ceo svet već brujao, a to je Trampov snimak.

Ni svi skandali koji su se spominjali tokom duela, ni utaje poreza, ni Hilarine afere sa mejlovima, ni tajni transkripti, ni pitanje muslimana, ni ratovi, problemi u Siriji, odnosi sa Rusijom, ništa nije uspelo da potisne utisak koji su zapečatile video-trake. Izborni štab demokrata odlično je odradio posao. Toliko dobro da je počeo haos u samoj republikanskoj stranci.

Donald Tramp postao je tako čovek sa najmanjom podrškom sopstvene partije, manjom od bilo kog svog prethodnika. A krug onih na koje može da računa ubrzano se sužava. Ovu nedelju obeležile su izjave republikanskih lidera i članova koji su obznanili da više ne podržavaju njegovu kandidaturu, uključujući i 15 senatora.

Mnogo je onih koji nikada nisu bili oduševljeni njegovim izborom, ali sada su svi primorani da gledaju ne samo njegov pad, već, sasvim moguće, i svoj. Da su i dosadašnja istraživanja davala prednost Hilari Klinton, nije novost, ali da stranka može da bude poražena na više frontova, to se od predsedničke kampanje ne očekuje. Jer republikanci strahuju da bi mogli da izgube i glasove u oba doma Kongresa. Stranku je zahvatila panika i unutar se vodi pravi mali rat.
Oni koji su od početka bili protiv Trampa sada samo ponavljaju da su upozoravali s kim će se imati posla.



U samoj partiji niko sigurno nije zaista iznenađen onim što su čuli na snimcima, ali je iznenađenje da je ono što se dogodilo oko duela tako snažno zakucalo njihovog kandidata, da mu preostaje sasvim malo šansi da se povrati.
Hilari je tako pobednik, ne toliko pobednik same debate, koliko ove vešte igre u kojoj je njen tim tačno pogodio najslabiju protivnikovu tačku. I pre ovog skandala on je već uspeo da se zameri baš onoj ciljnoj grupi koja mu je bila neophodna - ženama. Dok su istraživanja pokazivala da je gotovo 70 odsto žena protiv njega, on je nastavljao svoj šou. Uspeo je da, pored svih drugih uvreda, nazove Hilari i ružnom, uspeo je, i pre ovog snimka, da se predstavi kao čovek koji vređa i omalovažava žene.

To je otišlo tako daleko da je nešto moralo da se preduzme, pa je na čelo izborne kampanje u avgustu postavljena Kelijen Konvej, direktorka jedne agencije za istraživanje javnog mnjenja i koautorka knjige Šta žene zaista žele, koja se bavi načinima na koje su žene menjale američko društvo i osvajale prostor za sebe. NJen je zadatak bio da ga predstavi mekšim, da nekako amortizuje njegove ne baš pristojne izjave i gestove, da pokuša da pokaže i neke druge osobine, osim agresivnosti. Ali nije bilo mnogo pomoći.

Sada se najzad pokušalo i sa suprugom, Melanijom Tramp, koja se pojavila da kaže da su joj njegove izjave isto tako neprihvatljive i uvredljive, ali ona zna da on ima srce i um vođe. Ali i to uzalud. Demokrate su uspele da nametnu temu koja je zasenila sve druge. Skrenula pažnju sa Hilari i njenih skandala, mejlova, veza sa Volstritom, izjava da je prihvatljivo da političar ima različite stavove u javnosti i privatno, njene uloge u spoljnoj politici zemlje, u ratovima. Jedan snimak, pušten u pravom trenutku, skrenuo je pažnju sa svega toga.

A republikanci pokušavaju da spasu što se spasti da. Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma Kongresa, hitno je sazvao sastanak. Na dnevni red došlo je i pitanje eventualnog Trampovog povlačenja iz trke. Pravila partije nalažu da je tako nešto moguće samo zbog smrti ili ukoliko kandidat sam odustane iz moralnih ili drugih razloga. Nema takvih razloga za Trampa, on je objavio da ne odustaje.

Ubrzo zatim Rajan je objavio da više ne podržava njegovu kandidaturu i da će se sada intenzivnije baviti izborima za Kongres.
Jer, početak novembra donosi ne samo predsedničke izbore već i izbore za Predstavnički dom i Senat, gde republikanci imaju većinu. Ali nju sada treba i sačuvati. Rajan je rešen da ne dozvoli da Hilari, koja već gazi ka mestu predsednice, otme republikancima i ta mesta. Za veliki broj Trampovih partijskih kolega ova predsednička trka je završena.
Za njega samog, preostala je još samo jedna debata pre 8. novembra.