Arhiva

Badminton itd

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00

Olimpijske igre traju još do kraja ove sedmice. To je prilika da saznamo nešto o poreklu naziva olimpijskih disciplina čija je etimologija relativno zanimljiva.

Badminton je sportska disciplina nastala 1873. godine iz neke starije igre na ledini na imanju Badminton, engleskog vojvode od Bofora. Reketom se na protivnički teren preko mreže baca polulopta od plute ili plastike sa četrnaest do petnaest peraja, ali tako da protivnik ne može da je uzvrati. Dakle, srodno tenisu i pingpongu. Uvrštena je među olimpijske sportove 1992. godine, kada i bejzbol, na 25. olimpijskim igrama na kojima, zbog međunarodnih sankcija, Jugoslavija nije učestvovala.

Stoni tenis, pod tim imenom prvi put zabeležen 1887. godine, izmišljen je 80-ih godina devetnaestog veka. Svoje alternativno ime ping-pong, po zvuku koji proizvodi lopta na drvenom stolu, dobio je stoni tenis početkom dvadesetog veka u Nemačkoj, s tim da se neko vreme taj potisnut naziv počeo ponovo upotrebljavati negde 1925. godine. Reč ping-pong je slična našoj onomatopejskoj reči tik-tak za kucanje sata.

Bejzbol igraju dva tima po devet igrača. Za prosečnog Evropejca ova timska igra američkog porekla je veoma komplikovana, a za Balkanca još više. Za ovu priliku dovoljno je reći da je jedan od ciljeva igre da tim ima što više optrčavanja baza (base) po kojoj se igra i zove, uz posebnu ulogu izbačene lopte (ball). Igra je nastala očigledno od američke dečje igre koja se zvala rounders, u kojoj je protivnički igrač gađan loptom. To je bilo opasno tvrdom loptom. Kada je nekom negde polovinom 19. veka palo na pamet da se ova dečja igre pretvori u sport za odrasle, smišljeno je da, umesto udarca loptom, protivnički igrač bude dodirnut loptom ili rukom. Legenda kaže da je ime bejzbol 1839. godine izmislio budući heroj Bitke kod Getisberga general Dabldej.

Biciklizam je sportska disciplina u kojoj se takmiče vozači bicikla. Reč bicikl, koja na novolatinskom glasi bicdclus, sastoji se od bi, dvo- i imenice cdclus, točak.

Gimnastika je helenska reč koja je nastala iz običaja da mladići u drevnoj Grčkoj svoje telovežbe izvode nagi (gdmnos, nag).

Atletika je nastala od starogrčke imenice athlos, boj, takmičenje. Atleta je, dakle, takmičar.

Ruski pesnik Jevgenij Jeftušenko je jednom rekao: “Sport je dvoboj, dvoboj sa prirodom, dvoboj sa sopstvenim strahom, dvoboj sa svojim umorom, dvoboj koji jača telo i duh.”