Arhiva

Predsednikovi jastrebovi

I. Janković | 20. septembar 2023 | 01:00
Predsednikovi jastrebovi

Foto AP

Mesto državnog sekretara ponuđeno je Mitu Romniju. Romni je pre četiri godine bio u trci sa Barakom Obamom i tada ga je Tramp podržao, ali on tu podršku nije uzvratio. Naprotiv. Ali kampanja je ipak samo kampanja, pa su se dvojica rivala ipak sastala i, po svemu sudeći, dogovorila.

Na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost može se očekivati Majkl Flin, nekadašnji direktor Odbrambene obaveštajne agencije (DIA), a na mestu državnog tužioca DŽef Sešn, senator iz Alabame. Obojica su bila uz Trampa u najtežim trenucima kampanje, a Sešn važi i za jednog od njegovih najvećih saveznika. Protivnici mu pripisuju rasizam i podsećaju da je podržao rat u Iraku, koji je sam Tramp nazvao greškom.

Majk Pompeo, kongresmen iz Kanzasa, trebalo bi da stane na čelo Centralno-obaveštajne agencije (CIA). Protivnik dogovora sa Iranom, poznat po kontroverznim izjavama o američkim muslimanima i protivnik zatvaranja Gvantanama.

Dosta buke izazvalo je ime DŽejmsa Matisa, kao kandidata za ministra odbrane. Nekadašnji direktor DIA, demokrata koji nije podržao Hilari Klinton, učesnik rata u Iraku i Avganistanu, poznat je po izjavama poput one da je bilo zabavno ubijati zlostavljače u Avganistanu.
Već je izračunato da novi predsednik treba da imenuje četiri hiljade ljudi u novoj administraciji. To je ogroman posao, ali i neće sve biti tako zanimljivo kao trenutna borba oko preostalih mesta za najuži predsednikov krug.