Arhiva

Selfi na prazan stomak

Mića Vujičić | 20. septembar 2023 | 01:00
Selfi na prazan stomak


Gosti, izlagači i predavači iz šest zemalja (SAD, Holandija, Nemačka, Austrija, Švedska i Bugarska) našli su se pred nizom otvorenih pitanja vezanih za fotografiju kao deo savremene umetnosti, sociološki fenomen, moćno komunikacijsko sredstvo i dokument o vremenu, na nekoliko beogradskih lokacija, sedam izložbi, dve tribine i četiri radionice. Holandski fotograf Kris Rijksen posvetio je svoje radove transrodnim osobama, tematizujući identitet i estetiku. U fokusu je bila promocija tolerancije i humanistički pristup temi transrodnosti koja postaje sve aktuelnija.

Uz predsedničku kampanju u Americi, kao važni motivi nametnuli su se estetika ulice, svetla Beograda i japanski avangardni ples. Poslednji mometi komunističke Kube, proizvodnja srpskog brenda crvene paprike, svakodnevica i odbačeni čovek u srpskom društvu.

Izložba Na prazan stomak kolektiva Invert iznela je pred posetioca tragikomično svedočanstvo o nadrealnoj stvarnosti i običnom čoveku. Držeći se stava da u prvi plan treba postaviti i od zaborava sačuvati prizore s margine dnevnih novina, članovi ovog foto-kolektiva pripremili su priču koja na volšeban način dočarava atmosferu svakodnevnog života. Kako je primećeno, narativni sloj cele izložbe, te pojedinačnih kadrova, stvorili su kod posmatrača osećaj grotesknog i uverenje da šou može da počne. Foto-kolektiv je organizovao predavanje Interakcija autora i dela u novinskoj fotografiji.

Na kraju neće biti preskočen ni fenomen selfija. Tribina Selfi generacija, selfi nacija odgovoriće na jednu od najneobičnijih pojava našeg vremena, a program će biti zatvoren dodelom nagrade pobedniku konkursa za najbolju medijsku fotografiju u Srbiji.