Arhiva

Fontana (muzičkih) želja

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Fontana (muzičkih) želja


Beograd će za nekoliko meseci dobiti novu fontanu na Slaviji, najmoderniju u novijoj srpskoj istoriji, fontanu kakva nije napravljena ni tokom vladavine Josipa Broza Tita. Sa visinom vodoskoka od 16 metara, može se slobodno reći da će nadmašiti sve fontane koje će se u tom periodu napraviti u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ipak, tokom svakog pokušaja modernizacije kroz ljudsku istoriju, jave se oni koji se bune, neka dežurna zakerala koji ističu negativne strane. Prilikom izgradnje Beograda na vodi tražili su da vide neke tamo ugovore, dok prilikom najave izgradnje prelepe fontane koja će koštati skoro dva miliona evra, podsećaju da živimo u državi u kojoj se deca leče SMS porukama. Kao da toj istoj deci, kada budu preko Slavije išla na pregled u Tiršovu, neće biti drago što vide ovaj prelepi objekat i kao da im on neće ubrzati izlečenje.

Svaka modernizacija, nažalost, iziskuje i neke žrtva, a prva žrtva ove bio je Dimitrije Tucović, koji je, kako legenda kaže, na samrti rekao sahranite me negde nasred kružnog toka. Ali, što kaže naš narod, ne pitaj šta fontana može da uradi za tebe, već šta ti možeš da uradiš za fontanu. NJegove posmrtne ostatke su, usred noći, ovog puta bez fantomki, iskopali i on će biti sahranjen na Novom groblju, u Aleji velikana, gde će neko moći i da priđe njegovom grobu, bez rizika da ga, dok pretrčava kružni tok, pokupi neki trolejbus, tramvaj ili trideset jedinica.

Fontana, kako najavljuju iz gradske vlasti, neće biti obična, čija je jedina uloga prskanje vode, to je 20. vek, već je reč o muzičkoj fontani. I zaista će biti lepo slušati opuštajuću muziku dok do vas u kružnom toku dopiru sirene, psovke i komentari marš u Smederevo, pa tako vozi! Ono što sve građane najviše zanima, svakako je izbor muzike. Jedan od prvih predloga je Marija Šerifović Molitva, ne samo zbog toga što je pobedila na Eurosongu, već je molitva i nešto što mnogi vozači prozbore pre ulaska u kružni tok.

Takođe se razmatra i pesma Ace Lukasa Lična karta, što zbog samog naslova, ali na prvom mestu zbog refrena Napred, nazad, nemam gde, koji u većini slučajeva dobro opisuje situaciju na Slaviji. Da li će Nebojša Krstić možda izlobirati da se na plej-listi nađe njegova pesma Čekaj, čekaj me, čekaj, ja ću doći, koju je pre 20 godina posvetio Aleksandru Vučiću.

Prema prvim najavama, fontana će imati senzore za vetar, pa će visina vodoskoka varirati zavisno od jačine vetra, da se ne bi desilo da voda pokvasi vozila u kružnom toku. Ovo i nije baš najbolje rešenje, mnogim vozilima, pogotovu u letnjim danima bez kiše, ovo bi bila jedina prilika da se makar delimično operu. Ključno pitanje ipak je koliko će fontana ugrožavati bezbednost učesnika u saobraćaju. I bez nje, Slavija je mesto u kom je, što bi rekli fudbaleri, potrebno dati 120 odsto svojih mogućnosti da prođete bez sudara.

U situaciji gde će svi vozači dok voze u kružnom toku, istovremeno gledati u vodoskok, izvesno je da će ovo postati najopasnije mesto u gradu. Sve ovo ne treba da nas pokoleba u ovom istorijskom poduhvatu, a u narednim nedeljama širom Beograda, ali i ostalih gradova, možemo da očekujemo bilborde sa izgledom buduće fontane, uz parolu Slavimo fontanu.