Arhiva

Dosije čokoladica

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a | 20. septembar 2023 | 01:00
Dosije čokoladica


Delovalo je da će biti još jedan sasvim običan dan. Tomislav Nikolić je odlikovao Sergeja Lavrova, Čedomir Jovanović je najavio da će sprečiti Vuka Jeremića da postane novi predsednik Srbije, a Aleksandar Vučić je objasnio da pre dve godine nije rekao da će prva kula u Beogradu na vodi biti završena za dve godine, već sada kaže da će ona biti gotova za dve godine, kada je iz Brisela stigla vest da je Hrvatska blokirala Srbiju da otvori poglavlje 26 u pregovorima sa Evropskom unijom. Poglavlja koje se odnosi na kulturu, obrazovanje i čokoladice.

Prema prvim informacijama, za hrvatsku delegaciju je bilo sporno da li će Srbija garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, kao i da li će moći da garantuje da više nikada u paketićima koje hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović bude delila mališanima u vrtićima neće biti srpskih čokolada. Hrvatskoj strani bilo je od ključne važnosti da njihovu omladinu u Srbiji ne upropasti srpsko obrazovanje, kao i da hrvatsku omladinu u Hrvatskoj ne upropaste srpske čokoladice. Dok je srpska delegacija bila spremna da se obaveže na prvi zahtev, niko nije na sebe smeo da preuzme takvu odgovornost da hrvatsku decu uskrati za srpske slatkiše.

Čokoladna kriza je samo potvrdila koliko Balkan zaostaje za razvijenim državama. Dok je pre više od 200 godina sukob između Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije započeo Bostonskom čajankom, na Balkanu tek krajem 2016. dolazi do Dubrovačke čokoladinke. Bacanje srpskih čokoladica iz paketića samo na prvi pogled deluje bezazlenije od bacanja čaja u vodu. Koliko je situacija ozbiljna, govori i reakcija hrvatske predsednice koja je najavila istragu koja će pokazati ko je odgovoran za ovaj incident. Ako niko ne bude bio dovoljno stručan da ga reši, ili ako svi na prostoru bivše Jugoslavije budu pristrasni u ovom slučaju, uvek mogu da se u pomoć pozovu objektivni FBI agenti Molder i Skalijeva, koji su čuveni po otkrivanju sličnih slučajeva koji prkose zdravom razumu.

Skali, postoje države u kojima nestabilnost može da izazove i najobičnija čokoladica, rekao bi Molder, na šta bi Skalijeva samo odmahnula glavom i rekla da je tako nešto nemoguće i da je to još jedna od njegovih umišljenih ideja. Sigurno da postoji racionalno objašnjenje zašto se sve ovo dešava, objasnila bi mu partnerka.

Znam Moldere da želiš da veruješ da postoji nešto više u odnosima Srbije i Hrvatske, ali one su najobičnije države sa problemima koje imaju i sve ostale države, rekla bi Skalijeva svojim monotonim glasom, a Molder bi se samo osmehnuo jer bi znao da je u pravu. Kao što je i svaki put bio. A nama gledaocima bi ostalo samo da prikovani gledamo kako će se odvijati njihova istraga, jer bi nas i ovog puta šokiralo objašnjenje na kraju, koje niko od nas nije mogao da pretpostavi.

Srpske čokoladice u paketićima koje hrvatska predsednica deli mališanima u dubrovačkom vrtiću na prvi pogled pokazuju sav besmisao rata. Reakcija hrvatske predsednice i dobrog dela javnosti na ovaj događaj pokazuje sav besmisao ovih prostora.