Arhiva

Repata beba

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00

Nisam hteo da se bavim Darvinom ove nedelje, ne volim da pišem u horu. Nisam hteo da se bavim ni Brankom Radičevićem. Ali, hoćeš!? Ko sam ja da odlučujem šta hoću, a šta neću da pišem?

Elem, zove me Ministarstvo. Koliko znam, ništa nisam zabrljao, a opet strepim. To i jeste svrha Ministarstva; da strepiš. Šta li je sad, majku mu? Ministarstvo kreće izokola: “Je l’ pratiš ovo sa Brankom Radičevićem?” Ne, bavim se Ničeom na Kipru. Naša Ekscelencija iz Nikozije tvrdi da na Kipru i danas živi Ničeova unuka. Zove se Zuhra Denktaš i ima prave ničeanske brkove...

Ali, Ministarstvo nema sluha za Ničea: “Pregledali smo nanovo svu poeziju Branka Radičevića. I nigde nema onog kobnog stiha: OD KOLEVKE PA DO GROBA, NAJLEPŠE JE ĐAČKO DOBA!? Nema tog stiha ni u Brankovom Đačkom rastanku!!?” Auu, brale, šta ćemo sad?

Hoće li da reaguje Ministarstvo? Ali, Ministarstvo se vajka: “Ako obznanimo da OD KOLEVKE PA DO GROBA... nije Brankov stih, ispašće da stojimo na strani ministarke Čolić. A gde da staneš iza nje kad se uvalila, evo i sa Darvinom!”

Puhće Ministarstvo, puhćem i ja. Šta da se radi? U problemima smo, bre, Srbi! Ne znam da li to vidite? Stislo nas sa svih strana; Mađari, Novopazarci, na sve to Branko Radičević i Darvin! Onda nije ni čudo što nam treba da ukapiramo da OD KOLEVKE PA DO GROBA, nije ni Desankino, ni Brankovo!

E, sad, Ministarstvo bi se, možda, i oglasilo oko Branka, ali za pola sata kreće za Veneciju. Predlažem da se Ministarstvo javi iz Venecije. Da odande ekskluzivno za NIN javi da OD KOLEVKE PA DO GROBA... nije Brankov stih. Ali, Ministarstvo se batrga: “Neće biti vremena, jer iz Venecije nastavljamo za Đenovu, Padovu i Firencu...” Jednostavno, Ministarstvo hoće da uživa u septembarskoj Italiji kada je najlepša, hoće satima, na miru da gleda Mikelanđelovog “Davida”. A šta ako i “David” nije Mikelanđelov, šta ako je to klesao neki Majstorov šegrt?

I, tako, Ministarstvo nas ostavi na cedilu. Ostanemo u nedoumici oko Branka. A i oko Darvina sve nejasno. Ko, posle svega, sme da stavi ruku u vatru da je on napisao kako je čovek nastao od majmuna? I ako je čovek nastao od majmuna, od koga je nastao Darvin? Elizabeta Ferstner, Ničeova sestra, dopisala, bre, pola “Rođenja tragedije”, možda je njena i ideja o natčoveku. Možda je i Elizabeta imala brkove...

Još se nisam oporavio od Branka i Darvina, eto ti ga Jova Palibrk, inače, sjajan hirurg. I gotovo šapuće u telefon: “Nećeš verovati, ali upravo sam operisao bebu staru deset dana koja je imala REP DUGAČAK OSAM SANTIMETARA!!? Beba je iz Foče...”

Da nije posledica NATO bombardovanja?

“Neee! Sve moje kolege tvrde da je to dokaz evolutivnog razvoja...”

Znači, Darvin? “Darvin”. Jovo, a da vi mene malo ne zezate? Malopre me zove Ministarstvo i tvrdi da Branko Radičević nije napisao OD KOLEVKE PA DO GROBA... Sad me ti zoveš da mi javiš da si operisao bebu s repom... Nije, valjda, da i ti veruješ da je čovek postao od majmuna? A Palibrk će: “Sklon sam Darvinu, ali se, uvek, zapitam; kako to da čovekoliki majmuni nemaju rep? I kako to da beba koju sam operisao ima rep koji viđamo na mačkama i psima! Poslaću ti i-mejlom fotografije repate bebe iz Foče!”

Tu ustuknem: Ne šalji fotografiju, verujem!

Onda hirurg Palibrk kaže: “Dobro, poslaću ti knjigu Met Ridlija.”

Sedim na terasi u ligenštulu. Lepa je Firenca u septembru, ali lepo je i Lekino brdo, FK “Obilić”. Ni CZ na septembarskom suncu nije sumoran. I tamo je neki život; ima i tamo radosti...

“Beba sa repom koji viđamo na MAČKAMA i psima.” Baš tako je rekao Palibrk. I sine mi! A šta ako je čovek nastao od mačke!? Neki od crne mačke Hale Beri, a neki od bele mačke Šeron Stoun. Uostalom, da li vam Lav Nikolajevič Tolstoj i ja ličimo na majmune ili na LAVOVE? Nije, tek tako, Pitagora rekao: ili jesi ili nisi lav!

A Met Ridli u bestseleru “Genom” ostaje pri tome da je čovek nastao od šimpanze. On piše: “Prilično je iznenađujuće što ljudska bića nemaju dvadeset četiri para hromozoma. Šimpanze imaju dvadeset četiri hromozoma; gorile i orangutani takođe. Među majmunima mi smo izuzetak. Pod mikroskopom, najupadljivija i najočiglednija razlika između nas i svih drugih velikih majmuna je da imamo jedan par manje. Odmah postaje očigledno da razlog nije u tome što nama nedostaje jedan par majmunskih hromozoma, nego u tome što su kod nas dva majmunska hromozoma SPOJENA. Hromozom 2, drugi po veličini ljudski hromozom, nastao je, u stvari, fuzionisanjem dva majmunska hromozoma srednje veličine, što se može videti po rasporedu tamnih traka na odgovarajućim hromozomima.”

E, tu sam vas čekao, braćo darvinisti! Tu Darvin pada, moj Srbine! Jer, ko je ona “dva majmunska hromozoma SPOJIO!? Ko je to, brale moj, tako majstorski zašvajsovao? Ko, pitam, ako ne onaj moj Inženjer!? Naravno, ne onaj sa Lekinog brda, već onaj sa Sedmog neba. I razmislite malo: Papa priča o “ontološkom diskontinuitetu”. A to je onaj “momenat u kome je Bog udahnuo ljudsku dušu životinjskom srodniku” čime se “Crkva pomirila sa Darvinovom teorijom evolucije.” (22. oktobra 1996. g.).

Eto, koliko te izlude globalisti i kreacionisti; da staneš uz papu! Nego, nije gotovo. Pašće Darvin, kad-tad. Ući će u osnovne škole Erih fon Deniken i to na velika vrata. Uz onog što folira da je šlogiran.

Kad, eto, i poštara! I on ima nešto za mene. Drakulićev propagandni materijal u povećoj najlon kesi. Naravno, i upaljač. I pismo iz Londona! Da mi se ne javlja Darvin, lebac ti se ogadio? Jok, nije Darvin, već tekst iz “Sandi tajmsa”. Naslov “Firer maca”. Kao, u krčmi u Sent Piter Portu živi dvogodišnja mačka Taš sa “hitlerovskim brkovima”!? NJena vlasnica Anet Blouz je napuštenu mačkicu uzela iz prihvatilišta uprkos tome što se njen muž protivio jer je mačkica Taš ličila na Hitlera. Ali, to nije sve. Anet Blouz tvrdi da je Tašina majka bila potpuno CRNA!? Kao moja Crna.

I treba li da vam kažem šta sam sve sanjao te noći? Prvo, Naša Ekselencija sa Ničeovim brkovima i knjigom u kojoj se tvrdi da je Troja bila na Kipru. Pored Ekselencije stoji sa lulom u ustima brkata Ničeova čukununuka Zuhra Denktaš koja ljulja u kolevci repatu bebu iz Foče. A pored kolevke moja Crna sa hitlerovskim brkovima gleda me prodorno. I pita: “Hoćeš li se, konačno, odlučiti: da li si postao od lava ili majmuna?”