Arhiva

Spas monarhija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ja sam srpski biznismen koji je kao dete emigrirao s roditeljima u Australiju pre više od 30 godina. Prvi put sam došao u svoju domovinu s porodicom da moja deca potraže korene i kulturno nasleđe. Takođe sam spreman da pomognem na svaki način na koji mogu.

Proveo sam nekoliko meseci u Srbiji, dosta sam putovao i upoznao mnogo Srba različitih zanimanja. Srbija je divna i izvanredna zemlja, a njeni su je ljudi učinili takvom. Ipak, Srbija se nalazi pred ogromnim socijalnim, ekonomskim i političkim problemima. Oni prete samom postojanju Srbije. Uništavanje izazvano uzastopnom Titovom i Miloševićevom komunističkom diktaturom se jako oseća.

Izuzetno štetne stvari su se pojavile pod vladavinom Miloševića. Kao predsednik on je uzurpirao ulogu parlamenta. Tužna činjenica je da ništa ne sprečava bilo kog trenutnog, niti budućeg predsednika u postojećem republičkom sistemu, da se ponaša poput Miloševića.

Postoji rešenje: naš postojeći republikanski sistem treba zameniti sistemom ustavne parlamentarne monarhije. Ako ima onih koji sumnjaju u ovo, trebalo bi da više obrate pažnju na zemlje poput Australije, Kanade, Novog Zelanda, Španije, Britanije, Švedske, Holandije, Danske, Belgije... Svaka od ovih zemalja ima ključ i neophodne uslove za prosperitet i političku stabilnost, koji su Srbiji očajnički potrebni.

Dragan (DŽon) Ceran, predsednik Australian Serbian Business&Professional Association