Arhiva

Rebalansiranje vladine većine

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00

Ozbiljan i kad treba i kad ne treba, prijemčiv za vlast i odan svojoj misiji, Mlađan Dinkić je već u sredu kasno po podne razrešio sve moguće dileme pravim, tehničkim ili prećutnim koalicijama zbunjenih novinara.”Ukoliko predloženi rebalans republičkog budžeta ne bude usvojen, podneću ostavku”, rekao je Dinkić odlučno. Zaključak: Vlada Srbije je preskočila zasad najvažniju prepreku i re-balansirala svoju koalicionu većinu. Sve sa socijalistima. Rebalans dakle prolazi. Vlada, dakle, ostaje. I Dinkić.

Nijedan rebalans u ovoj, pa ni u bilo kojoj zemlji, ne prolazi bez buke opozicije.Ali rebalans obično, a u ovoj zemlji je dosad uvek značio povećanje ukupne sume jednom koncipirane državne kase. Ovog puta, pod pritiskom Međunarodnog monetarnog fonda, srpski ministar finansija Mlađan Dinkić prinuđen je da budžet smanji pošto njegove rashode nije uspeo da pokrije povećanjem prihoda.Ali, po njegovim rečima, i zato što su očekivani prihodi od privatizacije izostali, a prethodna vlada Demokratske stranke je novoj vladi ostavila prikrivena dugovanja građevinskim firmama od 4,4 milijarde dinara.Ukoliko predloženi rebalans budžeta bude usvojen, budžetski rashodi iznosiće 362 045 252 000 dinara, a prihodi 329 325 900 dinara.Smanjenje od oko 12,5 milijardi na rashodnoj strani biće, međutim, izvedeno smanjenjem rashoda kod jednih i povećanjem rashoda kod drugih budžetskih stavki.Kod 28 budžetskih stavki, koje u obrazloženju rebalansa nisu date po korisnicima,što bi svakako bilo korisnije,nego po nameni (transferi ostalim nivoima vlasti, zgrade i građevinski objekti, subvencije javnim finansijskim institucijama, usluge po ugovoru, naknade u naturi, nagrade, bonusi i ostali posebni rashodi) smanjenje iznosi oko 24,6 milijarde dinara.Tako se iz obrazloženja rebalansa može zaključiti da su izdaci za državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, koja je srpski budžet dosad koštala oko 33,7 milijardi dinara, smanjeni za više od 5,9 milijardi. Kako najveći deo ovih izdataka čine izdaci za Vojsku, nije teško pretpostaviti da će se skraćenje na nju uglavnom ili verovatno i u celosti odnositi.

Povećanje rashoda kod devet stavki, koje su nabrojane znatno jasnije, iznosi oko 12 milijardi dinara.Od te sume lavovski deo- više od 7,9 milijardi dinara ide penzionim fondovima zaposlenih i poljoprivrednika i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kojima su, dakle, dotacije iz budžeta povećane.Pored već ogromnih budžetskih dotacija, Penzionom fondu zaposlenih biće iz budžeta upućene dodatne tri milijarde, a fondu poljoprivrednika 3,3 milijarde. Dinkić se poslužio starom Đelićevom (i svih drugih ministara finansija) porukom narodu: ko je protiv rebalansa taj je protiv penzija. Ovog puta, izgleda, s punim pravom.

BAKI: Novinarima koji su pratili višečasovnu sednicu skupštinskog Odbora za finansije u sredu, dosadilo je da čitaju između redova i o političkim kretanjima sude po boji i visini glasa poslanika, pa se samo njihovoj posustaloj pažnji ima zahvaliti što je bar sat po okončanju tog zasedanja ostalo nejasno da li je šef poslaničkog kluba socijalista u tom odboru Zoran Anđelković glasao za rebalans ili je bio uzdržan. Kome dovoljan znak o tome nije bila žestina napada(po mišljenju ovog novinara, uostalom, odglumljena žestina) poslanika Demokratske stranke na socijaliste, morao je da prebroji broj prisutnih poslanika i raspored njihovih glasova. Od 11 prisutnih sedam je glasalo za rebalans, a četiri protiv. Demokrate, kojima takođe ne odgovara da Vlada Srbije sada pada, i radikali, kojima bogami odgovara, glasali su protiv. Baki je, dakle, glasao za.

On je pred skupštinskom salom i potvrdio da će “rešenje biti nađeno” na sastanku njegove poslaničke grupe toga dana u 18 sati kome će prisustvovati i ministar finansija. Kako je još u trenutku kad su socijalisti prvi put stali na stranu vlade i dogovoreno.

Iako kao insistiraju na poštovanju svoje poslaničke grupe i važne podrške vladi, socijalisti teško da bi u ovoj stvari zatezali i da ministar finansija nije pristao da im dođe na noge. Ovoj stranci, koju i sa skupštinske govornije ne prestaju da optužuju za katastrofu koju je tokom poslednje decenije preživeo srpski narod, a čijim se čelnicima sudi kao optuženima za katastrofe drugih naroda, veoma je stalo da na svakom koraku pokaže kako joj je baš interes tog naroda i države iznad dnevnih stranačkih interesa. Socijalisti su se i na lokalnim izborima očito dobro ovajdili od te novoizabrane strategije.

BOŽA: Baki je, dakle, u Skupštini doakao Boži-derikoži. Kome su gotovo sve novine redom dale pristojan prostor da pokaže kako ona budžetska rupa, za koju je optuživao Mlađana Dinkića još pri usvajanju budžeta za 2004. godinu, evo zjapi i preti da pojede prvo penzionere, onda Vojsku, pa, mic po mic, i sve ostalo. Najveći gubitnik je Vojska SCG, rekao je Đelić.

Boža je objasnio da će i ako ovaj rebalans bude usvojen nedostajati pare za pola penzija. “Vrlo verovatno da će iskoristiti stari trik SPS-a, pa će drugi deo penzije, koja se isplaćuje u decembru, isplatiti početkom januara 2005. godine. Na taj će se način prikriti nedostatak šest milijardi dinara.” Za razliku od ovog novinara, Đelić je bio ministar i prepoznaje budžetske stavke iz aviona, ma kako ih njegov bivši prijatelj Dinkić, navodno, maskirao. Pa tako pod onom stavkom “zgrade i građevinski objekti” prepoznaje sredstva za kapitalne investicije koja će, ako je tako kako Boža kaže, biti smanjena za gotovo pet milijardi. “Za te namene do sada je izdvojeno samo milijardu dinara, a podsećam, prethodna vlada je za obnovu i izgradnju puteva izdvajala pet do osam milijardi.Pored toga, dugovi putarima rastu, pa se očekuje da oni uskoro protestuju.”

Bivši Baki je, dale, u Skupštini doakao bivšem Boži. Zasad. Kako će biti u (našem) životu, živi bili, pa videli.