Arhiva

Vojvođanske naivčine

Marijana Milosavljević | 20. septembar 2023 | 01:00
Vojvođanske naivčine

Poslanici DSS-a i G17 plus opušteno su došli na konstitutivnu sednicu vojvođanskog parlamenta (subota 30. oktobar) sigurni da će se tom prilikom samo verifikovati mandati poslanika. To im je, uostalom, navodno obećao Bojan Pajtić čija je ideja bila da DS sa DSS-om tih dana “potpiše protokol o saradnji” u pokrajinskoj skupštini. Dan pre (petak), šef pregovaračkog tima DSS a Velibor Radusinović pohvalio se “Politici” da je gotovo izvesno da Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine prelazi u opoziciju između ostalog zahvaljujući trudu Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa koji su se lično uključili u pregovore. Ponosno je Radusinović istakao nepokolebljivost DSS-a: “Naš uslov svih uslova je da Liga bude totalno isključena”, dok bi na čelo Skupštine Vojvodine došao predstavnik SVM čime bi sve priče o netoleranciji prema manjinama pale u vodu. Između redova ove izjave kao da je isijavao ponos što DSS zna gde joj je mesto, što nepokolebljivo postaje deo “ujediniteljskog demokratskog fronta”.

E, sada, ne može se baš reći da razloga za optimizam nije bilo. Pogotovo kad se uzme u obzir pouzdanost Bojana Pajtića i činjenica da je DS stožer “ujediniteljskog demokratskog fronta” koji zabludelu Vojvodinu hoće da odvede što dalje od radikalske i socijalističke pošasti koje se obnavljaju poput korova. Valjda zbog zavodljive retorike, kao da niko nije hteo da vidi da je do ovih izbora DS bio u koalicionoj vlasti sa SPS u Alibunaru. Naivnu nadu u vlastitu izuzetnost DSS-a i G17 potkrepljivali su i rezultati: najviše mandata osvojila je SRS (36), DS (34), SVM (11), SPS (8), dok su po sedam mandata osovojili koalicija Zajedno za Vojvodinu, Pokret snaga Srbije i DSS... Normalno je bilo da DSS zajedno sa G17 (5 mandata) sebe vidi kao najpoželjnijeg koalicionog partnera.

Trebalo im je videti lica onda kad su očekivali kraj konstitutivne sednice, a kad je počelo glasanje za predsednika novog saziva Skupštine Vojvodine, predsednika Pokrajinskog izvršnog veća, pokrajinsku vladu i ostala skupštinska radna tela. Tek onda su shvatili da novoformiranu skupštinsku većinu čine: DS, SVM, koalicija Zajedno za Vojvodinu koju predvodi Liga socijaldemokrata Vojvodine i Karićev Pokret snaga Srbije. Tako je za predsednika novog saziva Skupštine Vojvodine izabran Bojan Kostreš, generalni sekretar Čankove LSV, a predsednik Pokrajinskog izvršnog veća je Bojan Pajtić, potpredsednik DS. Izabrana su i četiri potpredsednika vojvođanskog parlamenta: Borislav Novaković i Martin Zloh (obojica iz DS), Šandor Egeremi (SVM) i Đorđe Bašić (PSS).

Posle se čuo samo jauk iz redova DSS i G17 plus. “Dok su oni javno pregovarali sa nama, tajno su postigli dogovor sa ligašima”, otvoreno su priznali da su nasamareni. Prvi nosilac proporcionalne liste DSS-a je Predrag Bubalo, aktuelni ministar privrede, a drugi je bio Dejan Mikavica predsednik Gradskog odbora DSS-a u Novom Sadu. Ovaj drugi nije dobio mesto u parlamentu.

Mikavica je, inače, postao poznat široj javnosti kad se založio za koaliciju sa radikalima odmah posle prvog izbornog kruga u Novom Sadu. Ubrzo posle toga portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je novinarima da nije važno šta Mikavica govori, jer je jedino Gordana Matijašević u ime stranke zadužena za pregovore o formiranju gradske vlasti. Oduševljeni što se DSS ograđuje od svog predsednika Gradskog odbora, novinari nisu pitali na osnovu čega je Matijaševićeva, koja živi u Beogradu, kompetentnija od svog kolege koji je već tri godine na čelu DSS-a u Novom Sadu. Mikavica nije postao poslanik u pokrajinskoj skupštini, saznaje NIN, zbog želje da se DS potpuno uveri u lojalnost svog budućeg koalicionog partnera. Saznajemo da je ovakvu odluku donelo predsedništvo stranke u Beogradu.

Ples sa vukovima

Sve maske su pale. DS je dokazao da su im strateški najvažniji partneri LSV i SVM

Već posle prvog kruga lokalnih izbora naš sagovornik je izjavio da kao najbolje rešenje vidi uspostavljanje kao koalicione partnere DSS-u nacionaldemokratske vlasti u gradu što je podrazumevalo radikale i socijaliste. Pošto je istrčao, naš sagovornik je i kažnjen. Ostao je bez poslaničkog mandata u pokrajinskoj skupštini što mu je objašnjeno na prihvatljiv način. Navodno, stranci je potrebniji kao republički poslanik. Da li se posle svega kaje jer je i u vlastitoj stranci marginalizovan? Odluku o koalicionoj saradnji doneće Gordana Matijašević kao izaslanik beogradske centrale stranke.

Stiče se utisak da je DSS izigran u pregovorima za pokrajinsku skupštinu. Koliko ste blizu da kažete - lepo sam vam govorio?

- Jasno je da događaji pokazuju da sam bio u pravu i zaista to doživljavam kao satisfakciju. Verujem da sada svi u DSS-u kada je Novi Sad u pitanju, mislimo jednako. Sve maske su pale. DS je dokazao da su im strateški najvažniji partneri LSV i SVM. Oni su prešli Rubikon i prirodno je posle svega da zauzmemo konačan stav. Najbolje bi bilo da sklopimo dogovore sa onim strankama koje su spremne i sposobne da vrše vlast, koje su odgovorne i pokazuju određen kapacitet državnosti. Podrazumeva se i neophodan stepen moralnosti koji je neophodan za nosioce javnih funkcija.

Neki će reći da se niste baš proslavili kao kandidat za gradonačelnika?

- Mi smo jedina stranka vladajuće koalicije koja je posle prvog izbornog kruga imala predstavnike u lokalnoj vlasti. Stranka je dobila oko 5 000 a ja oko 4 000 glasova. To pokazuje da DSS ima infrastrukturu i potencijal da se u Novom Sadu valjano uključi u vlast čak i ako njen kandidat nije onaj koji je u određenom trenutku uspeo da izvuče listu.

Ima li ojađenih što pregovori sa DS-om nisu uspeli makar zbog višeg demokratskog interesa?

- Mnogi su mislili da će se dogovor postići baš zato da ojača tzv. demokratska priča na lokalnom nivou. Nijednog trenutka u to nisam poverovao jer nam već dugo DS pokazuje da sa nama ozbiljno ne računa. I sada su dogovore sklopili bukvalno iza naših leđa.

Da li je onda pala odluka o koaliciji sa radikalima u Gradskoj skupštini?

- Za početak hoćemo da sprečimo da se nastavi ova lakrdija jer izbori zvanično još nisu završeni. Da se ispoštuje poslednja odluka GIK-a - da su izbori regularni i da verno odslikavaju volju građana. Kao da neko neće da shvati da su građani svoju volju iskazali 19. septembra i potvrdili je 23. oktobra. Izbori ne mogu da se ponavljaju dok ne uđu svi koji smatraju da treba da budu u Gradskoj skupštini.

Portparol vaše stranke je demantovao Maju Gojković da je vaša koalicija izvesna?

- Čeka se konačna odluka o tome da su završeni izbori u Novom Sadu. Ako se to ne dogodi, obratićemo se Vrhovnom sudu. A onda saradnja sa radikalima može da se reši ili formiranjem koalicione vlade ili podrškom vladi koju će Gradskom veću predložiti gradonačelnica. Moram da naglasim da je moja opcija od prvog dana bila novosadska i da mi nijednog trenutka nije bilo tuđe da sarađujemo ili uđemo u koaliciju sa demokratama. Oni su to odbili i po svemu sudeći, krenuli svojim putem. Za sada, međutim, iz centrale nismo primili ni blagoslov ni rešenje u pismenoj formi. Osim radikala, očekujem ako se takva odluka donese, da nam se pridruži i G17 plus. Da konačno napravimo operativnu, uspešnu i efikasnu vlast u Novom Sadu.

Ako se vaša predviđanja ne ostvare, hoćete li da pređete u radikalski tabor?

- Šta god DSS odluči, ja ću ispoštovati odluku i ostati u njegovim redovima. Suviše lepog me za njega vezuje da bi me ovakvi nesporazumi od tog osećanja odvojili. Rasplet čitave priče očekujem u roku od nekoliko dana.
Demonstracija spremnosti na ustupke nije ostavila očekivani utisak na DS. On kao da je želeo ozbiljniju zakletvu vernosti. Tek na konstitutivnoj sednici pokrajinskog parlamenta poslanici DSS-a su shvatili da ih se jedan poslanik odrekao i prebegao u DS: “Bojan Kostreš i Bojan Pajtić postali su predsednici parlamenta, odnosno Izvršnog veća zahvaljujući ‘prelivodi’ iz DSS-a Savi Svirčađiću koji se u poslednji čas priključio DS-u”, rekao je potpuno šokiran Velibor Radusinović.

Inače, radikali su napustili sednicu u toku glasanja za predsednika Skupštine Vojvodine tvrdeći da je Bojan Kostreš nezakonito postao poslanik, te da ovaj saziv Skupštine Vojvodine počinje rad uz pravni presedan. Kostreš se, naime, nije nalazio na spisku poslanika koji je koalicija Zajedno za Vojvodinu dostavila Pokrajinskoj izbornoj komisiji u roku predviđenom zakonom, te samim tim njegov mandat nije ni mogao da bude verifikovan na subotnjoj sednici. Zbog toga najavljuju žalbu Ustavnom sudu i ne tako skori povratak u parlament u kojem su osvojili najveći broj mandata. Upućeni tvrde da je i u LSV izbor Kostreša iznenađenje i da će preko njega Čanak nastaviti da vodi pokrajinski parlament iako formalno više nije na njegovom čelu.

Sve u svemu, skupštinska većina ostala je istovetna prethodnoj, osim što joj se, na užas G17 plus i drugih političkih čistunaca, pridružio Karićev PSS. Prilikom konstituisanja nove (stare) pokrajinske vlasti, najčešće se čula reč - kontinuitet. Zbog toga nije malo onih koji smatraju da je pogažen Tadićev i Koštuničin koalicioni dogovor i da DSS samo radi na produžetku loše politike koja je vođena u prethodnom periodu. I, naravno, potvrdio je to i Andrija Mladenović da su posle konstituisanja organa Skupštine Vojvodine znatno otežani pregovori o konstituisanju Skupštine Novog Sada. Demokratska stranka Srbije, bez koje tu nema većine, neće sa LSV i SVM, a sličnu antipatiju prema njima pokazuje i SVM. Simpatije ima između DSS i SRS, G17 plus nikako neće sa PSS, a DS principijelno neće sa SRS i SPS-om. Upućeni tvrde da LSV kategorički odbija da bude u neravnopravnom položaju kao manjinski partner u gradskoj skupštini.

Za prevagu u gradskom parlamentu ključni jezičak na vagi je DSS. Radikali bi zajedno sa SPS-om i DSS-om imali prevagu, ali to isto znači i za DS, SVM i koaliciju Zajedno za Vojvodinu ukoliko bi im se DSS pridružio. Uporedo sa koalicionim pregovorima političkih partija, usledili su i brojni prigovori Gradskoj izbornoj komisiji i žalbe Opštinskom sudu u Novom Sadu. Nastavak pregovora se čeka čim se sazna epilog sudskih presuda. Po svemu sudeći, kažu Novosađani, neće ih iznenaditi ako doguraju do dvocifrenog broja izbornih krugova.