Arhiva

Svakom svoje

Ruža Ćirković | 20. septembar 2023 | 01:00

Pošto je proučio oko 35 000 stranica dokumenata, Arbitražni sud u Parizu najzad je doneo i objavio svoju odluku o sporu koji jedno protiv drugog vode institucije države Srbije i američka firma ICN “Farmasjutikals” koja je u međuvremenu promenila i vlasnike, i rukovodstvo i ime. Sad se zove “Valeant”. U njenom vrhu više nije bivši jugoslovenski premijer Milan Panić. On je penzionisan i akcijama firme ICN kupio je, sad kao stopostotni vlasnik, nekad njenu firmu “Biomedikal”.

Prema informacijama do kojih je došao NIN, sud je presudio po principu: svakom svoje. Zahtevi za obeštećenje nisu prihvaćeni ni jednoj ni drugoj strani. Ukratko: sud predlaže da se preduzeće ICN - “Galenika”, sada “Galenika”, likvidira. Da se firmi “Valeant” vrate četiri jedinjenja koje je u zajedničko preduzeće uložila i 50 miliona dolara koje je, po oceni Arbitraže, takođe uložila. Ono što od “Galenike” ostane, ostaje državi Srbiji. Ali na kraju svojih odluka (ima ih dve), Arbitraža navodi da je svesna kako je metod namirenja strana u sporu (likvidacija) težak. Zato izražava spremnost da prihvati dogovor strana u sporu. Odnosno, da “Galenika” ili država Srbija isplati ICN-u, odnosno “Valeantu”, 50 miliona evra iz nekih drugih izvora.

Pred Arbitražnim sudom u Parizu vođena su o ovom slučaju dva spora - paralelno. Donete su dve odluke, obe na po oko 200 strana. Ali identičnog sadržaja. Prvi spor vođen je po tužbi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Republike Srbije protiv firme “Valeant”. Drugi spor vođen je po tužbi firme “Valeant” protiv Republike Srbije.

Arbitraža u Parizu je, prema informacijama NIN-a, zaključila da je ICN, danas “Valeant”, izvršio sve obaveze iz ugovora o osnivanju zajedničkog preduzeća i da retroaktivno, od 26. novembra 1998. godine, postaje potpuni vlasnik svih prava na nematerijalnu aktivu koju je uložio u ICN - “Galeniku”, a misli se na četiri jedinjenja. Arbitraža takođe presuđuje da “Valeant” može da povuče svoj originalni ulog u novcu u iznosu od 50 miliona dolara. Povlačenje ovog uloga omogućiće se likvidacijom preduzeća ICN - “Galenika”, pa zato Arbitraža nalaže Zavodu za zdravstvo da omogući Upravnom odboru i (ili) Skupštini deoničara da odobri ovu likvidaciju.

Ukoliko ovo ukidanje zajedničkog preduzeća i naplata 50 miliona dolara ne bude u knjige registracionog suda uvedena u roku od tri meseca, da su Zavod i država Srbija solidarno dužni da ICN-u plate iznos od 50 miliona dolara uz kamatu sve do isplate. Kamata iznosi libor (vrsta kamate) plus jedan odsto.

Država Srbija je već, preko svog potpredsednika Miroljuba Labusa, izrazila veliko zadovoljstvo načinom raspleta ovog spora. Kako NIN saznaje, zadovoljna je i druga strana. Naročito činjenicom da Arbitraža u Parizu nije bezvrednim ocenila četiri jedinjenja u razvoju, od kojih su dva namenjena lečenju raka, a koje je ICN svojevremeno uložio u zajedničko preduzeće. Sud se, navodno, u detalje bavio svim ovim delovima tužbi.

HRONOLOGIJA DOGAĐAJA OKO GALENIKE

Ko je koga ojadio?

1. Novembra 1990. najavljeno je da će SPI, američka firma Milana Panića, i beogradska Galenika zajedno osnovati novu firmu ICN Galenika.

2. SPI i Galenika su osnovale mešovito vlasničko preduzeće u obliku deoničarskog društva 22. 11. 1990.

3. Nacrt ugovora o osnivanju ICN Galenike, koji predviđa odnos uloga 270 miliona dolara - SPI, a 90 miliona dolara-Galenika, 12. februara 1991. razmatrao je Savezni sekretarijat za ekonomske odnose sa inostranstvom i dao negativno mišljenje.

4. Posle osam dana, 21. februara 1991. godine, ipak je doneto Rešenje istog Sekretarijata o odobrenju ugovora, koje je potpisao pomoćnik saveznog sekretara mr Čedomir Kovačević.

5. Osnivanje deoničarskog društva ICN Galenike, 30.4. 1999, nije izvršeno u skladu sa Ugovorom o osnivanju između SPI i DP Galenika. Naime, u registru Okružnog privrednog suda u Beogradu upisuje se kao ukupan iznos sredstava stranog osnivača 270 miliona dolara, a nije zabeležen uslov da SPI svoje obaveze tek treba da ispuni u roku od šest meseci. U momentu osnivanja u Rešenje je upisan takav odnos strukture kapitala kao da je strani osnivač već tada ispunio sve obaveze.

6. SPI je 21. avgusta 1991. godine preneo u gotovini samo 10 miliona dolara na račun ICN Galenike i to kod neke švajcarske banke, iako je uplatu po zakonu morao da izvrši u nekoj domaćoj poslovnoj banci. Računica pokazuje da je od 270 miliona dolara Panić preneo Galenici samo 2,5 miliona mada mu se nikada nije osporavalo da je uneo 50 miliona dolara.

7. Zbog samo delimično izvršene ugovorne obaveze od 50 miliona dolara i neizvršene obaveze po osnovu transfera tehnologija od 220 miliona dolara, rukovodstvo Galenike 21. januara 1993 predlaže ICN-u da se izmeni svojinski odnos u vlasništvu zajedničke kompanije ICN Galenika.

8. Skupština Galenike 25. 01. 1993 godine donela je odluku kojom je utvrđen pravi osnivački ulog, a to je 50 miliona dolara koje je uneo SPI i 90 miliona dolara osnivačkog uloga Galenike. Tada većinski vlasnik postaje Galenika Holding preduzeće sa 64 odsto a manjinski vlasnik SPI sa 36 odsto. Direkcija za procenu vrednosti kapitala ovakav odnos kapitala potvrđuje tek 26. novembra 1998. godine

9. Skupština Holding preduzeća Galenika na sednici od 13. oktobra 1998. donosi odluku kojom Republici Srbiji prenosi bez naknade društveni kapital koji poseduje u ICN Galenici . Privredni sud u Beogradu je u rešenju od 4. februara 1999. i zvanično utvrdio da je Republički zavod za zdravstveno osiguranje, sledbenik Galenike kao jednog osnivača ICN Jugoslavije, sa oko 64 odsto akcionarskog interesa.

10. ICN Pharamaceuticals ulaže žalbu na Rešenje Višeg privrednog suda u Beogradu koje 7. jun 2000. godine donelo Presudu o odbijanju žalbe ICN-a o revalorizaciji i potvrdio njen vlasnički interes od 36 odsto. Žalba je odbijena.

11. Predstavnici ICN Pharmaceuticals, odnosno Panićevi ljudi, 10. oktobra 2000. godine zauzimaju upravnu zgradu Galenike kada su naterali generalnog direktora i predsednika Upravnog odbora da napuste fabriku, pozivajući se na falsifikovanu i nelegalnu Odluku navodne skupštine akcionara Galenike a.d. Tada se razrešava dosadašnji Upravni odbor i imenuje novi, sa Adamom DŽernijem na njegovom čelu. Za v.d. generalnog direktora Galenike a.d. imenuje se Dušan Mitević.

12. Jedanaestog oktobra 2000. SPI (ICN) podneo je tužbu za upis promena u sudski registar.

13. Dvadeset sedmog oktobra 2000. Privredni sud u Beogradu donosi odluku kojom se pokreće likvidacioni postupak protiv Galenike. Tog dana formiran je prvo jednočlani a 30. oktobra tročlani privremeni organ poslovanja, od kojih je jedan član Dušan Mitević. Likvidaciono veće je potvrdilo odluku privremenog organa kojom je imenovano novo rukovodstvo, isključivo od radnika ICN Pharmaceuticals tako što su primljeni u radni odnos na određeno vreme i odmah raspoređeni na najviša rukovodeća radna mesta.

14. Zbog nelegalnog upada i uzurpacije preduzeća od strane rukovodstva ICN-a, zbog pokretanja likvidacionog postupka i obustavljanja proizvodnje, radnici Galenike a.d. 13. novembra 2000. godine donose odluku o stupanju u štrajk.