Arhiva

Prilog za biografiju Kerija

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Ukoliko se ne radi o funkcionalnoj konstrukciji gospodina Jovana Ćirilova koja je trebalo da posluži za predstavljanje Kerija kao levičarskog kandidata na poslednjim izborima za predsednika SAD, nelogično je vezivanje prezimena Kerrdž za galsku reč cearr. Kerijevo prezime potiče od jevrejskog prezimena Kon (Kohn). Kerijev deda po ocu je bio češki Jevrejin koji je emigrirao u SAD i promenio prezime Kon (Kohn) u Kerrdž, a u cilju izbegavanja pretećeg antisemitizma. Kerijeve jevrejske korene otkrio je Boston Globe mada se Keri nije pozivao na njih u toku kampanje.

Godine 2000. Jevreji su glasali u proporciji 4:1 za kandidate, demokrate Ala Gora i DŽoza Libermana, prvog jevrejskog kandidata u glavnoj predsedničkoj trci. Shvatajući značaj jevrejskih glasova, Keri se u toku kampanje u Floridi oglasio na hebrejskom, pohvalio se da je vozio izraelski avion i da je lično želeo da se uveri u bezbednost granica. Ispričao je da se popeo na vrh planine Mosada (simbolizam Masade - gde su jevrejski borci za slobodu birali samoubistvo umesto ropstva - još uvek traje u Izraelu kad vojnici polažu zakletvu i započinju vojni rok), stao na ivicu klanca i uskliknuo: Am DŽisrael Chai! (Živeo izraelski narod!).

Keri je podržavao gradnju zida koji razdvaja Izraelce i Palestince, a onda je u toku kampanje na Arab-američkom skupu u Detroitu tvrdio da je zid/ograda “barijera miru”.

Novka Petrović,

Limasol, Kipar