Arhiva

Memoari Hitlerovog diplomate

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00

Novinar, prevodilac i esejista iz Berlina Nikola Živković priredio je i na srpski jezik preveo knjigu glavnog Hitlerovog diplomate za Balkan Hermana Nojbahera “Specijalni zadatak Balkan”.

Nojbaher je od 1943. svoje glavno sedište imao u Beogradu. Godinu dana po završetku rata ponovo se našao u Beogradu pošto su ga američke vlasti ustupile jugoslovenskim vlastima da bi navodno bio svedok na suđenju Draži Mihailoviću, a na kraju se sve završilo suđenjem njemu. Osuđen je na smrt. Posle žalbe njegove žene, kazna je preinačena na 20 godina zatvora. U Sremskoj Mitrovici proveo je šest i po godina, a onda zbog bolesti oslobođen. Memoari koje je potom napisao, za kratko vreme doživeće u Nemačkoj dva izdanja, 1956. i 1957. godine. Jugoslovenski istraživači na njih nisu obratili dovoljno pažnje. Zato je Živković odlučio da ih prevede na srpski da bi bili dostupniji i istoričarima i široj javnosti.

- Herman Nojbaher je kao iskusni diplomata i pažljivi posmatrač opisao ono što je video, a video je dosta toga - kaže Živković. - Zato me čudi da su naši istoričari zaobilazili ovu knjigu. A u njoj se može naći i ono o čemu su Nojbaher i Hitler razgovarali u četiri oka o situaciji na Balkanu. Ona iz posebnog ugla predočava kakvu su istorijsku ulogu zaista imali Nedić, Draža, Tito, LJotić... Iz nje se vidi i ko su bili nemački “saveznici” i ko se protiv koga i zašto borio.