Arhiva

Ženska karta protiv Mesića

Zorica Stanivuković | 20. septembar 2023 | 01:00

Birači u Hrvatskoj još nisu odlučili ko je njihov novi predsednik i koliko im je uopšte važan. Izborni rezultati pokazuju da je na glasačka mesta izašlo jedva nešto više od pedeset odsto birača koji su aktuelnog predsednika Stjepana Mesića i njegovu protivkandidatkinju iz vladajuće HDZ, Jadranku Kosor odveli u drugi izborni krug.

Donekle neočekivani ishod predsedničkih izbora u Hrvatskoj podjednako je rezultat građanske lenjosti biračkog tela i neiscrpnih mogućnosti izbornog inžinjeringa partije na vlasti. Ubeđeni da Mesić sigurno dobija izbore već u prvom krugu, mnogi njegovi glasači zaključili su da su izlazak iz kuće i napuštanje skijaških staza suvišni. Rezultat je 48,92 odsto glasova za sadašnjeg predsednika. Jadranka Kosor dobila je zapanjujućih 20,31 odsto glasova i time otvorila teren za različite kombinacije u kojima se ni sama još ne snalazi.

Da su izbori bili neregularni zaključio je trećeplasirani Boris Mikšić, američki bogataš rodom iz Zagreba, koji je osvojio 17,8 odsto glasova i doživeo neprijatno iznenađenje. “Prevrat” u glasačkim listićima desio se neposredno pred ponoć i objavu izbornih procenata, pa je Mikšić sa drugog mesta u sekundima padao istom onom brzinom kojom se ka drugom izbornom krugu uspinjala Jadranka Kosor.

Jednako ljuti bili su i u Mesićevom izbornom štabu, pogotovo kad je premijer Ivo Sanader pozvao sve koalicione partnere da u drugom krugu glasaju za Jadranku Kosor i time praktično uslovio njihov dalji ostanak u vlasti. Cilj vladajuće Hrvatske demokratske zajednice bio je da njihova kandidatkinja uđe u drugi izborni krug gde su očito sva iznenađenja moguća.

Konzervativno, desničarski i nacionalistički orijentisana potpredsednica Sanaderove vlade Jadranka Kosor već je pokazala da nema ni političkog programa ni sopstvenih ideja neophodnih za funkcije koje obavlja, a kamoli za onu na koju pretenduje. Mesića je već u startu zasula otrcanim uvredama o pomanjkanju patriotizma, izdaji nacije i balkanskim manirima, a istovremeno je zahtevala da joj se predsednik “kao dami” izvini za “niske udarce” samo zato što je žena. Favoritkinja HDZ-a time je najavila da će igrati upravo na “žensku kartu” koristeći je i kao alibi za pomanjkanje sposobnosti da se nasmeje i na sopstveni račun. NJeno lice na izbornim plakatima upravo zato je poslednjih dana na mnogim punktovima dobilo smrknuti izraz pokojnog Franje Tuđmana i njegove zlokobno stisnute usnice.

Već prve izjave Stjepana Mesića i Jadranke Kosor obznanile su da će Hrvatska u drugom krugu zaista birati između nastavka života u 21. veku i vraćanja u devedesete godine i početak rata u bivšoj Jugoslaviji. Stjepan Mesić pozvao je birače da ne odustaju od evropskog kursa, da izlaze na birališta i ne podležu provincijalnim navikama iz bivših vremena. Zaključio je da su mnogi građani naseli lažima koje su u predizborno vreme kružile o njemu, a jedna od najbizarnijih i najeksploatisanijih bila je ona da je dobio vilu na Azurnoj obali od francuske vlade i da ima vanbračnog sina u Švajcarskoj. Veoma korektno odnosio se prema svim svojim protivkandidatima, a pogotovo prema Jadranki Kosor, ali je njihova politička komunikacija u prvim minutima posle objave rezultata iz prvog kruga izbora spala na nivo uličnog ogovaranja.

Jadranka Kosor upadljivo je propuštala da upotrebljava izraz “predsednik”, nazivajući svog protivkandidata samo Mesićem, govorila je isključivo o sebi i to u prvom licu, bez ikakvih naznaka o tome kuda bi trebalo da krene i gde da završi Hrvatska pod njenim eventualnim vođstvom. Zahtevala je da Mesić svima kaže šta je radio za vreme rata i šta je učinio za Hrvatsku u proteklih pet godina svog mandata, napominjući da je ona rat provela radeći iz skloništa u Zagrebu kao novinarka “Hrvatskog radija”. Nabrojala je sve političke funkcije koje je obavljala u Tuđmanovoj administraciji i konačno zaključila da Hrvatska zaslužuje da ima ženu za predsednika.

Mada je njena izborna parola “ljudi ispred politike”, Stjepan Mesić je s pravom primetio da čim uključi radio ili televiziju čuje Jadranku Kosor kako viče: “Hrvatska, Hrvatska!” To ga, kaže, uvek zbuni, jer ispada da je on ili predsednik Zanzibara ili nema pojma gde živi i šta radi.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj održaće se 16. januara, a tada će se znati i odgovor na pitanje “šta će nam Mesić?” Postavio ga je poznati glumac Boris Dvornik koji je u pijanom stanju izudarao dežurnu aktivistkinju na jednom od splitskih birališta. Mada se kasnije tvrdilo da su u pitanju bili promili, a ne politika, Dvornikovo pitanje ostaje u naredne dve sedmice glavna tema razmišljanja za čitavu Hrvatsku. Da li želi predsednika koji je predsednik svih građana, a ujedno i građanin-predsednik, ili predsednika koji je žena.

Inače, za Jadranku Kosor nije glasala nijedna ženska organizacija u Hrvatskoj, svi glasovi koje je dobila potiču isključivo iz vladajuće partije kojoj pripada i od hrvatske emigracije.